Krausz Andrea | 2023.08.04. 08:00
Elvarázsol szépségével a Bakonyban található magyar Gyilkos-tó
A Balaton partjáról elkirándulhatunk Bakonybél közelébe, hogy megcsodálhassunk egy különleges tavat. A Hubertlaki-tó, vagy más néven bakonyi Gyilkos-tó vizéből is fatörzsek meredeznek az ég felé, amivel mesés hangulatot idéznek.

A bakonyi családi túrák egyik legkedveltebb célpontja a különleges Hubertlaki-tó. Nem véletlenül.

A vízben álló fatörzsek láttán sokaknak szinte a földbe gyökerezik a lába. A tó nyugalma és sejtelmessége pedig elcsendesíti a látogatókat.

Megáll az idő a Magas-Bakony vidékén elterülő Hubertlaki-tó partján
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

Égererdő volt a helyén

A tó nevét a közelben található Hubertlakról kapta. Népies elnevezését pedig az Erdélyben található Gyilkos-tóról, melynek képe hasonlít a bakonyi képződményhez.

A Hamuházi-séd forrásai által táplált völgy érdekessége, hogy eredetileg itt egy vaditatót alakítottak ki, a területen egykoron égererdő állt. Az 1980-as évek közepén mesterségesen, gáttal eltorlaszolták a Hamuházi-séd forrásai által táplált víz útját. Kialakult a mesterséges tó az elárasztott fák csonkjaival, melyek közül néhány még most is zöld hajtásokat hoz.

A fák csonkjai ma is kihajtanak a Hubertlaki-tó vizében
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

 

A tó partján egy padról is megcsodálhatjuk a látványt, élvezhetjük a környező erdők illatát. Ha közelről nézzük a vizet, halakat is láthatunk.

Állítólag az itt élő halak a madarak által a vízbe ejtett ikrákból fejlődtek. Sőt, ha elég csendesek vagyunk, gőtékkel és más ritka kétéltűekkel is találkozhatunk.

A „bakonyi Gyilkos-tó” egyáltalán nem félelmetes hely, bár a neve ezt sugallja. Kiváló családi kirándulási célpont, melyet legkönnyebben Gerencepusztáról közelíthetünk meg. Az Odvaskő Panzió mellett szabadon parkolhatunk az autónkkal. A 3 kilométeres kirándulás turistautakon vezet.

Egy mesevilág elevenedik meg a Hubertlaki-tónál
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

A grófi vadászkastély helyén ma kulcsosház áll

A tótól 500 méterre fekszik a Hamuházi-rét, ahol valaha az Esterházy grófok emeletes vadászkastélya, a Hubertlak magasodott.

A Hubertlaki kulcsosház hangulatos szállás, hatalmas fenyőkkel övezve
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

 

1967-ben a tűz martalékává vált, a hajdani grófi lakosztályból egy szerényebb méretű vadászházat építettek, melyet 2014-ben teljes körűen felújítottak,

azóta a Bakonyerdő erdészet kezelésében álló kulcsosházként működik.

A ház 4 szobával, összesen 18 férőhellyel rendelkezik, és közös konyha áll a vendégek rendelkezésére. Minden szoba külön fűthető, a vizesblokk az alsó szinten található és felszerelt konyha van a külön házban. A ház közvetlen környezetében több erdei tűzrakó, pad, asztal és egy pergola nyújt különleges erdei komfortot az idelátogatóknak.

Nyitókép: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva