veol.hu/Sági Ági | 2020.07.24. 17:00
Feltárultak a régi balatonalmádi villák titkai
Ingyenes villaséták indulnak júliusban és augusztusban péntekenként 18 órakor a Honismereti és Város­szépítő Kör, valamint a Tourinform-iroda összefogásával a településen.

— Villasétát először a balatonfüredi turistaegyesületnek szerveztem, kultúrprogramként — mondta el a Veolnak Illána Erzsébet, a Hon­ismereti és Városszépítő Kör tagja. — Megnéztük a templomokat és a villákat is. Schildmayer Ferencnek van egy különleges albuma – Balatonalmádi régi képes levelezőlapokon a címe –, és az ebben fellelhető villák nyomán terveztem meg az első túrát. Aztán a Honismereti és Városszépítő Kör titkára, Töltési Zsóka beszélt rá, hogy folytassuk a túrákat nyáron is. Azóta négy útvonalat járunk az érdeklődőkkel, mert annyi látnivaló van itt, hogy azt képtelenség egy út során megmutatni. Vannak olyan turisták, akik ezért többször is eljönnek.

Balatonalmádi villaséta (Fotó: Sági Ági/Napló)

A villaséták a Tourinform-iroda elől indulnak és egy-egy érdekesebb történetű épület vagy az épület érdekes tulajdonosa nyomán haladnak körbe a városban.

Balatonalmádiban az 1880-as évektől először a veszprémi polgárság kezdett építkezni. Először a régi vincellér- vagy présházakból alakítottak nyaralókat, később újakat építettek.

— A Pannónia Kulturális Központ épületétől indulva gyorsan elérhető Györgyi Dénes nyaralója, amely ma az MTA üdülője. Györgyi Dénes korának jelentős építésze volt, öröksége az ország számos pontján fellelhető. Kós Károllyal együtt tervezte a Városmajor utcai iskolát, vagy önálló munkája a Hangya Szövetkezet irodaháza 1920-ból. Több iskolát, középületet tervezett vidéki városokba, legjelentősebb a Debreceni Déri Múzeum copf stílusú épülete. Tervei alapján épült fel több világkiállítás magyar nemzeti pavilonja, 1929-ban Barcelonában, 1935-ben Brüsszelben, 1937-ben Párizsban. Utolsó munkája volt a Balatonalmádi számára 1948-ban tervezett általános iskola. Almádiban őrzik az emlékét, utcát is neveztek el róla, az általa tervezett és nevét viselő iskolában pedig egy kis kiállítással is tisztelegnek előtte. Györgyi Dénes egyetlen fiát 1945-ben lelőtték, így örökös nélkül halt meg. Feleségével és fiával együtt a Szent Imre-templom sírkertjében nyugszik — tudtuk meg Illána Erzsébettől.

Balatonalmádi villaséta (Fotó: Sági Ági/Napló)

A villaséta útvonala számos szép régi épület mellett visz. A Keszler-villa tisztán vöröskő épülete minden sétáló fantá­ziá­ját megragadja. Hogy ki volt Keszler, azt már homály fedi, de rajta kívül is számos villanévadó emlékét őrzik az épületek. A hotel kertjében áll a Juliska-nyaraló, de van Gézike-nyaraló is. Azt tudjuk, hogy az ifjú Géza Pethes Viktor veszprémi fűszerkereskedő gyermeke volt.

— Régen az Óvári Ferenc utca volt a főutca, de akkor még keskeny utcák voltak, szekérnyomnyi szélesek. A mai 71-es akkor még gyalogút volt, csak 1930-ban alakították ki. Akkoriban ritkán építkeztek, csak az Óvári Ferenc utca mellett álltak sűrűbben az épületek. Egész fent, a domboldalon áll a „Kisjancsi” villája. Bár a villát eredetileg Szalay Mihály veszprémi kanonok építtette, mindenki csak Kisjancsi villájaként ismeri. Orsolya János alacsony termete miatt kapta a „kis” jelzőt, korának egyik legnépszerűbb cigány muzsikusa volt, bejárta Európát, egy angol grófnőt vett feleségül.

Balatonalmádi villaséta (Fotó: Sági Ági/Napló)

Az almádi villákat sokáig lehet nézegetni, jó egy-egy izgalmas történetet meghallgatni. Akit más történetek is érdekelnek, az szombatonként 17 órakor a város templomait járhatja be szakavatott vezetéssel.

Forrás: Veol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva