Pallos Judit/origo.hu | 2023.06.02. 18:00
Indul a Balaton Classic veteránautós esemény
2023. június 2-án és 3-án ismét megrendezik az ország egyik legnépszerűbb veteránautós eseményét, a BALATON CLASSiC-ot. A futam Balatonalmádiból indul, és oda is tér vissza.

A BALATON CLASSiC immár 16. alkalommal nyújt felejthetetlen élményt a veterán és klasszikus autók, valamint a balatoni táj szerelmeseinek egy kétnapos verseny keretein belül. Az első nap az előfutam, ami még ugyan nem része a megmérettetésnek, de újoncoknak kifejezetten ajánlott, és itt dől el a másnapi rajtsorrend.

A megmérettetés közúton zajlik, de nem a gyorsaságról szól, sokkal inkább egy turisztikai célú, tájékozódási és ügyességi túraautózás 260 kilométeren át a Balaton-felvidéken,

ahol a csapatok különféle ügyességi feladatokat oldanak meg időre. Ez a fajta verseny tehát abban különbözik a többi hasonlótól, hogy nem kötött pályán rendezik meg, és nem is csak egy statikus szépségverseny, ahol az autók nem mozognak, csupán kiállítási tárgyak.

Az Origónak nyilatkozott a rendezvény főszervezője, Pétervári Zoltán, aki elmondta: „Habár többen is szerveznek már hasonlót Magyarországon, mi azonban azzal próbálunk meg kitűnni a tömegből, hogy minél inkább megfeleljünk a veteránautó versenyek nemzetközi színvonalának, és elvárásainak.

A BALATON CLASSiC versenyzői között ennélfogva több külföldi nevező is van.

Mivel ez egy turisztikai rendezvény, ezért minden évben a Balaton felvidék legszebb helyszíneit járjuk körül.”

A versenyfeladatok

A részvevőknek két típusú kihíváson kell bizonyítani tudásukat és rátermettségüket, harcolva az idővel. Az első az úgynevezett etap, mely során egyik településből a másikba kell elnavigálniuk a csapatoknak, kizárólag az eseményen kapott itiner (útvonal térkép) segítségével, ezzel próbára téve a tájékozódási képességüket.

Fontos, hogy a versenyzők nem használhatnak semmiféle digitális eszközöket, csakis mechanikus mérőműszereket.

A második típusú próbatételek az etapok között található rövid, speciális szakaszok, melyeket századmásodperce pontosan kell teljesíteni, ehhez pedig jó vezetői ügyesség és összehangoltság kell a vezető és a navigátor között.

Mire számíthatnak a versenyhelyszínre látogatók?

A BALATON CLASSiC felejthetetlen élményt nyújt az autófanatikus idelátogatóknak is. Mivel az élő közvetítés egyelőre csak tervezett, ezért a szervezők mindenkit bátorítanak arra, hogy jöjjenek el, szurkoljanak a versenyzőknek és csodálják meg a maga nemében páratlan autókat.

A verseny során látható és lefényképezhető lesz több elképesztő gépjármű, mint például a Vissza a jövőbe című trilógia ikonikus időgépe, a DeLorean.

A rangidős autók sorában is különleges darabokat találni. Ezek az 1923-as Salmson VAL 3, valamint az 1941-es Cadillac Fastback Coupe.

De még számtalan különlegességgel is találkozhatnak az ide látogatók, ilyen például a Ferrari, a Porsche, a Lamborghini.

A teljes cikk itt olvasható.

Forrás: origo.hu

 

Nyitókép: Facebook/BALATON CLASSiC

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva