Kovács Erika | 2023.07.24. 10:00
Múltidéző ruhákat mutat be a balatonalmádi kiállítás
Megnyílt a Magyar Örökségeink című szabadtéri fotókiállítás Balatonalmádiban.

Kiállítás a Balatonnál: gyönyörű hölgyek, gyönyörű ruhákban

Hampel Katalin Magyar Örökség- és Pro Civibus díjas ruhatervező, egy híres márka alapítója zsinóros viseleteit mutatja be képein Frey-Nagy Mary-Anna fotóművész Balatonalmádiban. A Magyar örökségeink című, 22 képből álló szabadtéri fotókiállítást Fabó Péter polgármester nyitotta meg a balatonalmádi mólónál.

Magyar örökségeink címmel nyílt meg a kiállítás

– Végre Balatonalmádiban is bemutatják a kiállítást, amelynek célja, a múlt tisztelete – mondta a polgármester.

– A kiállítás révén az épített örökséget összekötik a viseleti örökséggel, hiszen a gyönyörű zsinóros holmikat bemutató modellek Budapest ikonikus belvárosi helyszínein láthatóak, és most Balatonalmádiban is bemutatják a múltat felelevenítő, méltán híres magyar viseleteket. Célom átörökíteni az hagyományt, amit ötszáz év alatt a magyarság viselt, és ma hordható, divatos formában megjeleníteni – mondta Hampel Katalin.

A divattervező több divatbemutatót tartott Ausztriában, illetve Bécsben, az USA-ban, Törökországban, Hollandiában, Belgiumban és készül Barcelonába is.

Hampel Katalin Magyar Örökség- és Pro Civibus díjas ruhatervező
Fotó: veol.hu/Nagy Lajos

 

A balatonfüredi reformkori fesztiválon is látható lesz a kiállítás

– A kiállítást zseniális helyen, a balatonalmádi mólónál lehet látni, ahol a tárlatot rengetegen megtekinthetik. Hampel Katalin szalonja 36 éve foglalkozik a régi magyar viseleti hagyomány megőrzésén, újraélesztésén, valamint annak modern, ma is hordható formába való átörökítésén. Több mint három évtizedes hagyományőrző tevékenysége elismeréseként elnyerte a Magyar Örökség-díjat tavaly, amelyet 1995-ben alapított Fekete György és Makovecz Imre azzal a céllal, hogy a magyarság láthatatlan szellemi múzeumát ápolják – tette hozzá Perényi János nagykövet.

– A magyarok rendelkeznek a leggazdagabb viseleti kultúrával, van nemzeti és népviseletük. Utóbbi a falvakra jellemző, a nemzetire pedig a zsinóros. Álmom, hogy minden magyar embernek legyen egy magyar ruhája, ami lehet népviselet, illetve nemzeti, de ünnepekkor, akár a bajorok, büszkén viseljék azt. Utalt rá, ismert személyiségeket ölöztetnek szalonjából – tette hozzá a tervező.

A Magyar Örökségeink című szabadtéri fotókiállítás Balatonalmádiban
Fotó: veol.hu/Nagy Lajos

 

A Magyar Örökségeink című szabadtéri fotókiállítást Budapesten, a Vigadó téren láthatta először a közönség tavaly, majd idén március 15-én, nemzeti ünnepünkön a Magyar Nemzeti Múzeumnál mutatták be. A tárlatot Veszprémben június 7-től a nemrég átadott ActiCity épületénél lehetett látni június 30-ig. Frey-Nagy Mary-Anna fotóművész évtizedek óta szerepel hazai és külföldi fotókiállításokon, évek óta fotózza Katalin öltözeteit katalógusokhoz, hirdetésekhez, számos divatbemutatót örökített meg képanyagával.

A kiállítás nagyméretű panelre felkasírozott fotókból áll, amelyek kültéren egy szép, központi helyszínen gyönyörű látványt nyújtanak.

A Magyar Örökségeink című szabadtéri fotókiállítás Balatonalmádiban
Fotó: veol.hu/Nagy Lajos

 

 

 

 

Tervezd meg az utazást!



:


 

Forrás: veol.hu
Nyitókép: veol.hu/Nagy Lajos

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva