Kovács Erika / veol.hu | 2022.10.19. 16:00
Ókori katonák meneteltek a balatonalmádi díszkúthoz
Korhű jelmezekben, római szokások szerint avatták fel Balatonalmádi új köztéri szobrát, a díszkút a budatavai városrészen látható.

Római korba repít a díszkút

Az Almádi P-Art Alapítvány szervezésében átadták Beretvás Csanád szobrászművész alkotását, a díszkút Balatonalmádi budatavai részén, a lakótömb belsőben, a Mol benzinkút mögött látható. Az ünnepségen régészek beszéltek az előzményekről, Fabó Péter polgármester örömmel szólt a közösségi összefogásról, amellyel létrehozták a kutat.

Boros Szilvia, az alapítvány elnöke és Veszeli Lajos festőművész, az alapítvány művészeti vezetője köszöntőjében elmondta, a díszkutat adakozásból sikerült megvalósítani a városrészben. Fekete Fruzsina régész felidézte a történelmet, majd Perémi Ágota vezető régész, muzeológus részletezte, hogy az 1984-1987 között leletmentést végzett a lelőhelyen, ahol római kori sírok kerültek elő. A területet, melyen szép park található, azóta is féltve őrzik.

Fotós: Nagy Lajos/Napló

A helyiek korhű felvonulás keretében Hadrianus, Pannónia helytartója bevonulása mellett ünnepi körülmények között adták át a díszkutat Budatava polgárainak, ahol római kori leleteket találtak, a helytartó idejéből.

Fotós: Nagy Lajos/Napló

Tömegközlekedéssel is eljuthatsz a Balatonra! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!
:

 

Forrás: veol.hu

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva