2020.03.17. 14:00
Rengeteg szeméttől tisztították meg Balatonalmádit
Az elmúlt hétvégén Balatonalmádiban összefogtak a Hon­ismereti és Városszépítő Kör tagjai, baráti társaságok, lelkes önkéntesek és családok, és több mázsa szeméttől tisztították meg a várost. Építési hulladék, autógumi, tévé, injekcióstű, és sok zsáknyi ruha került elő a bokrok aljáról. A szervezők azért ezt a kora tavaszi időpontot választották, mert a fák, bokrok kizöldülése előtt könnyebben előkerül a szemét.

— Körülbelül harminc éve szedünk szemetet Almádiban. Igaz, korábban a Nők a Balatonért Egyesület színeiben csináltuk a várostakarítást. Mi jobban szeretjük takarításnak hívni, és nem szemétszedésnek, mert azért dolgozunk, hogy szebb legyen a város, ahol élünk. Ezt elérjük a virágosítással, és azzal is, hogy a környezetünket rendbe tesszük — mondta el a Veolnak Töltési Zsóka, a Honismereti és Város­szépítő Kör titkára.

Eredetileg négy csoportban, négy helyszínen készültek a szemétszedésre: a benzinkút környékén, a Köcsi-tónál, Vörösberényben és a Remete-völgyben. A helyszíneken egy-egy honismereti körös aktivista várta a jelentkezőket zsákokkal, kesztyűkkel ellátva a meghirdetett időpontban.

Illiana Zsóka (középen) vezetésével a hétvége mindkét napján gyűjtötték a szemetet az önkéntesek (Olvasói fotó: Töltési Erzsébet)

— A kezdeményezésünkhöz jelentkeztek újabb csoportok is: például egy kutyás társaság, 15–20 fő, akik rendszeresen a Lozsántán sétáltatják a kutyáikat. Vettek zsákokat, kesztyűket maguknak, összegyűjtötték a szemetet, kihúzták a zsákokat a 71-es mellé, és csak bediktálták nekünk, hogy mennyit szedtek. Vállalták azt is, hogy figyelik majd a szemetelőket. Több család is jelentkezett az akcióra, ahol a szülők a gyerekekkel együtt dolgoztak a tisztább környezetért. Egyikük jelezte, hogy kezdeményezni fogja térfigyelő kamera kihelyezését, mert környékükön gyakori az illegális szemétlerakás — tette hozzá.

A szervezők terve az is, hogy a problémás területeket jobban szemmel tartják majd, hogy elejét vegyék a további szemetelésnek. Vannak helyek, ahol kommunális szemetet, autógumit, hűtőszekrényt dobnak ki, de tudnak olyanról is, ahol a rendszeres szabadtéri italozás nyomait tüntetik el a szemetet nem szívesen néző lakosok. Két városi beruházás kapcsán is merültek fel szemetelési problémák. A Somfa utcai csatornázási beruházás környékén például decis pálinkásüvegek borítják be a környéket, a kolostorfelújításnál pedig a szigetelőanyagot, a kötözőzsinórokat és más, építéshez használt anyagokat fújt nagyon szét a szél. A lakosság elvárása, hogy az építési területekről is rendszeresen takarítsák el a szemetet.

Balatonalmádi (Fotó: Balatonalmádi Város közösségi oldala)

— Sajnos az összegyűjtött szemét nagyobb részét valószínűleg tudatosan szórták ki azért, mert pénzbe kerül a hulladék elhelyezése. Szerintünk a legjobb az lenne, ha a szemetet ingyenesen lehetne leadni a BalKomnál (Balatonalmádi Kommunális és Szolgáltató Kft.). Próbáltunk is már az ügyben tárgyalásokat folytatni, de ez nyilván nem ilyen egyszerű, hiszen nekik is pénzbe kerül, a költségeket valakinek állnia kell. Azért összességében, azt hiszem, az elmúlt években nem romlott a helyzet, inkább egyre igényesebbek vagyunk, egyre jobban odafigyelünk a környezetünkre, jobban észrevesszük, ha valami nincs rendben. Nagyon sokat fejlődött a város, a Balaton-part egyik kis ékköve Balatonalmádi — fejezte be Töltési Zsóka.

A várostakarításhoz idén sok fiatal csatlakozott, a Köcsi-tó környékét takarítók túráztak is egyet. Az összegyűjtött szemetet a városgondnokság szállította el.

Forrás: Veol.hu
Nyitóképünk illusztráció, shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva