veol.hu / Benkő Péter Roland | 2023.03.07. 16:00
Retrólázadás – tombol a múlt iránti őrület
Retró. Ha kell, ha nem, előszeretettel rásütjük ezt a bélyeget szinte minden használt cikkre, a játékoktól a műkincsekig. Pedig nem minden retró, ami annak látszik, és azért sem árt vigyázni a szóval, mert manapság rengeteg embert lázba hoz. Balatonalmádiba látogattunk el a használtcikk-piacra szombaton, hogy nálunk hozzáértőbb szakemberekkel, kereskedőkkel tisztázzuk: mi is valójában a retró korszak, s hogy felmérjük az érdeklődést.

A március eleji hideg reggel ellenére nyüzsög a piac környéke, folyamatosan érkeznek a nézelődni, vásárolni szándékozók.

– Inkább a nézelődők – kezdi Sámóczi Ernő, aki Kaposvárról érkezett rengeteg bakelitlemezzel. – Hatalmas az érdeklődés, a bakelitkorongok reneszánszukat élik azoknál, akik nosztalgiázni szeretnének, de meglepően sok fiatal is megáll, válogat. Régi gramofonlemezektől kezdve a 90-es években gyártott korongokig több száz darabos gyűjteményt hoztam, persze, ha a retró holmikat keressük, a hatvanas-hetvenes évektől induljunk, mert az a klasszikus retró korszak. A régebbi az antik kategória – mondja Ernő, aki úgy látja, az emberek a megemelkedett költségeik miatt most nem vásárolnak annyi használt holmit, mint korábban.

– Ennek ellenére mégis érzek egy bizonyos tüzet, mintha várakozó állásponton lenne a használt holmik piaca. De hangsúlyozom, csak a vásárlókedv csappant meg, az érdeklődés változatlanul hatalmas – mondja.

Sámóczi Ernő bakelitlemezeit kínálja

 

A piacon bizony a kínálat sem kicsi. Széles a matchbox-, könyv-, diafilm- és bakelitlemez-kínálat, ezek itt az igazi sztárok!

– Vásárlóim között jó néhány gyűjtő akad, sokszor konkrét dolgot keresnek, legyen az egy könyvsorozat hiányzó tagja, egy társasjáték, autómakett – hívja fel figyelmünket Balogh Pál Tamás. A Tatabányáról érkezett eladó jó ideje gyűjti a retró kincseket, melyeknek – véleménye szerint – egyre inkább éled a piaca. Keresik, veszik, szerinte ezekre szívesen költenek az emberek.

– Azt tapasztalom, hogy mindenkinek az a retró, amivel kamaszkoráig találkozott, játszott, amiben felnőtt. A mai középgenerációnak a hetvenes-nyolcvanas évek cuccai a menők, szerintem ez érzelmi kötődés is – nem kimondottan egy korszak vagy évtized, inkább saját fiatalságunk iránt. Emlékeinkből élünk! Sokan jönnek gyerekeikkel, de még ha nem is veszik meg a portékát, megmutatják nekik: nézzétek, ilyen meg olyan volt nekünk, ezt olvastuk, azokkal játszottunk. A digitális világból ilyenkor kiszáll picit a gyermek, és talán elgondolkodik, hogy de érdekes, ilyen is volt…

A használtcikk-piacon bőven akad téma eladó és vásárló között

 

A retróőrület egyértelműen tombol, úgy az apró cikkek, mint mondjuk az autók piacán. Teljesen mindegy, keleti vagy nyugati – ki ezért, ki azért rajong, mindenkinek más a menő, ebben az árusok is egyetértenek, még ha az eladási statisztikát eltérően ítélik is meg.



Forrás: veol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva