Mészáros Annarózsa | 2021.05.18. 10:00
Csicsergős Balatonberény – kétnapos ajánló
Add át magad a természet csodáinak Balatonberényben! Tarts velünk a Szőlőhegyre és Csicsergő-sétányra!

A település a 7-es út mellet fekszik, a Székesfehérvár-Gyékényes vasútvonal is áthalad rajta, ahogyan a Balatoni Bringakör is. Állomásáról könnyen megközelíthető a strand és a központ.

Berényi látkép

Irány a Szőlőhegy! (5 km-es túra)

Nem kell, hogy nagy emelkedőkre számíts, így ezt a túrát gyalogosan vagy biciklivel is könnyen megteheted, ha az autódat hátrahagynád.
A település nevezetességinek nagy részét a Kossuth Lajos utcán találod. Elsőként kukkants be a Keresztelő Szent Jánosról elnevezett templomba és sétálj egyet a tágas kertben. Páratlan élményben lesz részed, hiszen az épület 1350 körül épült és az egyik legszebben fennmaradt példánya a magyarországi gótikának.

Keresztelő Szent János templom belseje

 

Továbbhaladva az önkormányzat épületéhez érsz, itt találod Kossuth Lajos szobrát. Ha a csipetcsapat is veled tart, nagyon fognak a remek játszótérnek örvendezni! A játszótér mögött bújik meg a Festőház, ami szezonban szebbnél szebb alkotásokkal gyönyörködtet. Frissítőért csak néhány lépést kell tenned és vár a rád a Gólyafészek nevű hely és egy kisbolt is. Érdemes élelmet és innivalót beszerezned, mert a séta során már nem fogsz találni üzletet vagy büfét.

Egy jó csemegézésre és szusszanásra a legjobb hely a Szabadság téri park. Egy kis hídon és székelykapun át vezet az út a ligetbe. Ha készen álltok: irány a Szőlőhegy!

A Szabadság tér parkja

A Szőlőhegyre a Szabadság utca betonozott útja vezet. Majd vált át kavicsos-köves, de jól járható útra. Balatonberény utcácskái telis-tele vannak virágzó fákkal, bokrokkal. Gondozott virágoskertek és színpompás házak mellett andaloghatsz.

A határban látható feszület segít a tájékozódásban, néhány méter múlva, jobb oldalon meg is pillanthatod az első nádtetős házat! Szánj időt az önfeledt barangolásra a szőlőskertek között, szívd magadba a bodzabokrok és gyümölcsfák lengedező illatát!

Nádtetős házak a Szőlőhegyen

 

Nádtetős házak a Szőlőhegyen

Ha szerencséd van még nyitott pincét is találhatsz, így pünkösdre már a hordós borok is csapra kerülnek! Kérj bátran kóstolót!

Amennyiben még kedved és időd engedi, akkor tégy egy kis kitérőt a Kossuth utca 129-es szám alá, ahol a Múltház Múzeumot találod és betekintést nyerhetsz a település történetébe.

Múltház Múzeum

 

Csicseregj a Balaton-parton (2 km-es séta)

Erre a sétára a legkisebbek is kaphatóak lesznek. A terep teljesen sík, kanyar is alig akad benne. Viszont annál több fű és fa, no meg a Balaton pazar látványa!

A Balaton-parti séta első állomása a Balaton utcai park, más néven a Külhonban Élő Magyarok Parkja. Ez a kis fás liget remek pecázó hely, itt láthatod az 56-os emlékművet és egy nagyon izgalmas kompozíciót, amely a Millennium tiszteletére készült.

Milleniumi szobor

A parkból kikanyarodva a strand jellegzetes épületét pillanthatod meg. Ugyan még nincsen strandszezon, de a parton már sok büfé nyitva van. Játszótér, kondipark és a csodálatos panoráma, amit itt találsz.

A strand mellett kezdődik a Csicsergő-sétány. A bejáratnál tágas parkolót találsz és focipályát. Ha szombati napon érkezel biztosan egy jó meccset is elcsíphetsz!

 

A Csicsergő onnan kapta a nevét, hogy ha jól fülelsz, akkor hallhatod a megannyi madár füttyögését, kopácsolását, csiripelését, akik ezt a kellemes ligetet választották lakóhelyül. Széles, füves terület, ahol bátran dobd le a cipődet vagy nyúlj el a fűben.

A park végében találod a kis kikötőt, ahol karnyújtásnyira ringadoznak a csónakok. A kilátástól pedig el fog állni a lélegzeted! Erről a szakaszról a naplemente is felejthetetlen!

Lapozd át berényi képeinket és tervezd meg a szezon előtti kirándulásod!

Sétálj velünk Balatonfüreden is! Kétnapos ajánlónkat itt találod!

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva