Szücs Ildikó | 2021.05.08. 06:00
Történelmi séták Balatonfüreden - kétnapos ajánló
Az északi part fővárosában annyi a látnivaló, hogy felsorolni is nehéz lenne. Ha van egy hétvégénk, amit szívesen töltünk városnézéssel, megismerve a fürdőváros szépségeit, akkor bőven van miből válogatni, és a végén elégedetten távozunk. Két lehetséges körutat mutatunk a bóklászni vágyóknak.

Balatonfüred minden évszakban szép és számos lehetőséget kínál, akár aktívabb vagy kényelmesebb tempójú élményre vágyunk. Egy városi séta során az egész család talál kedvére valót, az ajánlott helyszínek bejárhatók kutyával, gyerekkel, fürge nagyszülőkkel és ideális lehet szerelmes pároknak is.

Balatonfüred, Tagore sétány
Fotó: Szücs Ildikó

Villák és kertek nyomában

Füred híres a százéves villáiról, az egykori tulajdonosok között pedig akadnak a múlt században élt írók, színésznők, meghatározó családok is. Az egyik lehetséges kiindulópont a Huray utcában lévő parkoló, ami az egyik legnagyobb, és bár jelenleg ingyen van, járványhelyzeten kívül minden parkoló fizetős. Innen kezdődik a történelmi városrészben tett sétánk, amely során a Honvéd utcában találjuk Jókai Mór egykori villáját, ami ma Jókai Ház néven múzeumként működik, valamint a Vaszary villát, amely számos kiállításnak és kulturális programnak ad otthont. Nyitvatartási időben a kertjében is tehetünk egy kis sétát, és megpihenhetünk a talpalatnyi zöldben.

A felújított Huray villák
Fotó: Szücs Ildikó

A Jókai Mór és a Blaha Lujza utca találkozásánál megcsodálhatjuk a Huray villákat, majd továbbhaladva a Blaha utcán a Kerektemplomot látjuk, vele átellenben pedig a nemzet csalogányának egykori villáját, ami ma étterem és szálloda. A Kedves Cukrászdában mindig kapunk valami kedvünkre való finomságot, és már mehetünk is tovább a Gyógy tér felé. Itt számos látnivalót találunk: például a Horváth Házat, szemben vele a Szívkórház épülete is csodálatra méltó, és persze itt van a Kossuth Lajos forrás, ahol felfrissíthetjük magunkat a híres, füredi savanyúvízzel.

Kossuth forrás, Balatonfüred, Gyógy tér – érdemes kortyolni a hűsítő vízből, vigyünk magunkkal palackot
Fotó: Szücs Ildikó

A parkon átbandukolva leérünk a Tagore sétányra, ahol andaloghatunk a Balaton partján gyönyörködve a vízben, a kacsákban, és a hajókban. Ha a móló felé indulunk, ott megtaláljuk Bujtor István szobrát, valamint a Halász és a Révész Védőszobrát, amelyeknél pompás szelfiket készíthetünk. Ha kedvünk tartja hajókázhatunk is a legendás Kisfaludy gőzhajón vagy a Jókai hajón. Ha azonban megéheztünk, több irányban is gondolkodhatunk. Akár a Zákonyi Ferenc utcán is folytathatjuk sétánkat, ahol számos teraszos vendéglátóhely kínál finom falatokat. Vagy a Tagore sétányon végighaladva az Eszterházy strand irányába szintén több büfé és vendéglő szolgál ebédrevalóval.

Balatonfüreden Bujtor István szobra hajókormányosként ábrázolja a színészt
Fotó: Szücs Ildikó

A gyerekeknek külön élményt nyújt a már megnyílt Bodorka Vízivilág Látogatóközpont, ahol a balatoni halakkal ismerkedhetünk meg. Mellette a Levendula Fagylaltozó pedig igazi csemegekét kínál, ha hűsítőre vágyunk.

Ha gyerekekkel vagy kutyussal vagyunk, akkor a városnézést érdemes a Kiserdőben levezetni. Az aprónépnek itt van a Helka és Kelén játszótér, ahol boldogan lehet futkározni, mászni, hintázni, csúszni és kúszni. A zöldben tett kis kirándulás mindenképpen jót tesz minden két- és négylábúnak, egy meleg tavaszi napon a hűs fák alatti csendben megnézhetjük a Kiserdei Színházat is, ami az első magyar kőszínháznak állít emléket.

Helka és Kelén Játszótér, Balatonfüred, Kiserdő
Fotó: Szücs Ildikó

Innen végül a főúton, vagyis a Petőfi Sándor utcán érdemes a parkolóhoz visszatérni, itt ugyanis útközben betérhetünk a nagy múltú Bergmann Cukrászdába is egy édes uzsonnára. Ez a séta nagyjából 3 km, kényelmes tempóban könnyed napi programot kínál.

Templomok és romok felfedezése

Másik ajánlott útvonalunkon a település északi felére csábítjuk az érdeklődőket, ahol kisebb nyüzsgésre lehet számítani, mint a parton, ám itt is kincsekre bukkan a nyitott szemmel járó sétáló. Aki fitt és friss, az most is a Huray utcában parkol, innen a Jókai Mór utcán ezúttal felfelé indulunk el, és mintegy másfél kilométer séta után elérkezünk a Szent István térre. Itt található a Krisztus király plébániatemplom, amit a helyiek csak piros templomnak hívnak, és amelynek két 35 méteres tornya a város egyik meghatározó jelképe.

Füred egyik jelképe, a „piros templom”
Fotó: Szücs Ildikó

Innen a Siskei utcán haladva újabb másfél km-es séta után jutunk el a Papsokai templomromhoz, amely a XI-XII. században épült, és körülötte régi sírok nyugszanak. Itt helyezték például örök nyugalomra az első balatoni hajó, a híres Kisfaludy gőzös utolsó hajóskapitányát, Keöd Józsefet is. A kilátás pazar, a rom mellett üldögélve a panorámán kívül élvezhetjük a nyugalmat és a régmúlt hangulatát.

A Papsokai Szent Mihály templomrom és háttérben a balatoni panoráma
Fotó: Szücs Ildikó

A templomromtól nem messze található a zsidó temető, amelyben helyet kapott a Heller Ágnes Emlékpark. A park a XX. századi magyar filozófia meghatározó, nemzetközileg elismert alakjának állít emléket, a temető szombat kivételével újra látogatható, de előzetes bejelentkezés szükséges. Ez a kitérő opcionális a nagyon lelkesek számára.
Visszafelé a Siskei utcán újra elhaladunk a Református templom előtt, amit pedig fehér templomnak is hívnak, így templomjáró körutunk sorába pont beleillik ennek megtekintése is. A templom sokáig meghatározó épülete volt az Öreg-hegy alatti városrésznek, és ma is ékessége a környéknek.

Ha visszaértünk a Szent István térre, onnan pár lépésre a Bistro Sparheltbe érdemes betérni, mert isteni falatokat kapunk saját kertészetükben megtermelt zöldségekből, valamint borkülönlegességeket is kóstolhatunk. Innen utunk simét lefelé vezet az Ady Endre utcán, amelyből lesz a Jókai Mór utca, így ismét leballaghatunk a kikötő felé, hogy ezúttal se maradjon ki a Balaton parti látvány.

Halász és a Révész szobra a hajókikötőnél
Fotó: Szücs Ildikó

+ 1 túra: a Koloska-völgy zöldjébe

Akik gyerekkel látogatják meg Füredet és szeretnének egy fél napos kirándulást a zöldben, azoknak a templomtúra helyett a Koloska-völgyet ajánljuk, amelyet az Arácsi útról közelíthetünk meg. Az Arácsi városrészben vétek lenne kihagyni az Arácsi Cukrászdát, mert házi süteményei mennyei élményeket adnak. Innen nyílik a Füredi, majd a Koloska utca, amely kiadós túrának beillik, de autóval is elgurulhatunk a völgybe. Az ott található vadaspark átmenetileg zárva van ugyan, de maga a kirándulóhely is remek hely piknikezésre, rohangálásra, és a szerencsések a fák között bóklászó őzet is láthatnak.

A Koloska-völgyben található forrás vize iható
Fotó: Szücs Ildikó

Balatonfüred látnivalóit tényleg sokáig lehetne sorolni, a korlátozások enyhítésével egyre több látogatóhely nyílik meg, de még így is élményekben gazdag sétákban lehet részünk egy hétvége alatt.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva