Marosi Gábor/sonline.hu | 2023.06.05. 14:00
A Balatoni Borok Versenye 2023-as győztesei
Az aranyminősítések felét dél-balatoni borok szerezték meg a Balatoni Borok Versenye 2023-as eseményén.

A megmérettetést május 24-én szervezte meg a Balatoni Szövetség Balatonfüreden. A hivatalos eredményt azonban csak néhány nappal ezelőtt tették közzé. A Balatonboglári borvidék pincészetei közül a legtöbb aranyérmet, összesen ötöt a Garamvári Szőlőbirtok borai és pezsgői kapták meg.

Az aranyminősítések felét dél-balatoni borok szerezték meg a Balatoni Borok Versenye 2023-as eseményén.

– A 2019-es évjáratú Sínai hegy cabernet franc borra vagyok a legbüszkébb. A bor csak nyáron kerül forgalomba. A Sínai-hegy Balatonboglár legmagasabb pontja, ahol csaknem tíz hektáron termesztünk cabernet franc szőlőt. Ez egy 1997-es telepítés, önálló bor azonban csak 2015 óta készül ebből a gyümölcsből – Baranyai Péter, a Garamvári Szőlőbirtok főborásza, a balatonlellei borászat vezetője.

Baranyai Péter borászata a pezsgőivel egy ezüst- és két aranyérmet hozott el a balatonfüredi versenyről Az egyik a 2019-es évjáratú furmint pezsgő volt, melyet a tervek szerint a nyártól lehet megkóstolni.

– Ennek a pezsgőnek a története 2011-ig nyúlik vissza.

Akkor még Tokajból vettük a szőlőt, és abból készült a pezsgő, 2015-ben azonban közvetlenül a borászat mellé telepítettünk egy ültetvényt.

A díjnyertes pezsgőnk már abból van – tette hozzá Baranyai Péter.

A Garamvári Pincészet díjnyertes bora a Balatoni Borok Versenye 2023-as eseményén
Fotó: sonline.hu/Németh Levente

 

A Bujdosó Szőlőbirtok is kimagaslóan szerepelt a balatonfüredi versenyen

A pincészet négy aranyérmet kapott.

– Olyan borokkal neveztünk, melyeket rangos nemzetközi és hazai megmérettetésre is elvittünk már, a többi között Berlinbe és Dél-Afrikába is. Ez a balatoni verseny visszaigazolja a Balatonboglári borvidék erejét és jó adottságait. Büszke vagyok a nálunk zajló munkára, és arra, hogy a Bujdosó család harmadik generációja is bekapcsolódott a borkészítésbe. A fiam külföldön, Franciaországban és Olaszországban is szerzett komoly tapasztalatot, ezeket próbálta belecsempészni a borokba. Abban a szellemben készítette a bort, ahogyan azt Toszkánában megtanulta – hangsúlyozta Bujdosó Ferenc, a pincészet tulajdonosa.

A dél-balatoni borászok közül a Rubin 3, a Hujber, a Konyári és a Rádpuszta Szőlőbirtok 2, a Podmaniczky és a Várszegi pincészet pedig egy aranyat szerzett.

 

 

 

 

Tervezd meg az utazást!:


 

Forrás: sonline.hu
Nyitókép: illusztráció/Shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva