
A szakértő zsűri idén sem volt könnyű helyzetben, hiszen újító ízekkel neveztek a versenyzők az év strandétele versenyre, amelyet immár nyolcadik éve meghirdet a Balatoni Kör.

Az Év Strandétele 2022-ben
A boglári Bundi Bijó strandbüfé sós kürtőse, a legjobb bisztró étel a zamárdi Tiki Beach Malacfül salátája, a vegán különdíjat pedig az aligai Tarow Borsófőzi Dim Sumja nyerte a díjat.
A verseny fő újdonsága idén az volt, hogy külön díjazták a bisztró és a büfé kategória legjobbját. A Tork Essity Hungary innovációs és fenntarthatósági küldöndíját Sipos Norbert, a Tork Horeca nagykövete adta át a Tiki Beach Bisztrónak, a vegán túrógombóc ételért, hangzott el a fövenyesi Kalóz Strandbisztróban tartott eredményhirdetésen csütörtökön.
Idén Wolf András séf csatlakozott a zömmel gasztronómiai szakújságírókból álló zsűrihez. Szerdán a tíz döntős helyen végigkóstolták a nevezett strandételeket és ennek alapján született az eredmény
Kardos Gábor, a verseny ötletgazdája kiemelte: a balatoni strandgasztronómia minden eddiginél kreatívabb strandételekkel rukkolt elő, ami azt is jelzi, hogy a balatoni Beach Food műfaj egyre kiforrottabb. A büfék mellett egyre több strandbisztró nyílik a Balatonnál és évről évre magasabbra teszik a lécet. A vega és vegán trend is tovább erősödött tavaly óta és idén először a Balatoni Kör különdíjjal értékelte a legjobbat ebben a kategóriában, amit az aligai Tarow „Borsófőzi” Dim Sum vegán étele kapott.

Az olaj megdrágulásával végképp eljárt az idő a zsíros-olajos retro strandbüfé ételek felett, mondták a zsűritagok. A verseny elindításának fő célkitűzése volt a korábban egészségtelen, nehezen emészthető ételek által dominált strandkínálat megújítása, egészségesebb ételek népszerűsítése, ami a jelek szerint a kreatívabb balatoni strandkonyhák esetében mára éppoly evidens lett mint az, hogy igyekezzenek friss és helyi, illetve a régióban termett minőségi alapanyagokból készíteni ételeiket.

A zamárdi vegán túrógombóc.
Forrás: sonline.hu
Nyitókép: sonline.hu