Mihály Szilvia | 2022.08.04. 12:00
Egy sárkány őrzi a mediterrán balatoni teraszt
Végtelen panoráma, varázslatos legendák, tüzes ízek várnak a Szent György-hegyen.

Fogva tart a sárkány szelleme

A Szent György-hegy kisapáti oldalában elhelyezkedő Taberna Infinito a Petőfi utcáról lekanyarodva, keskeny, meredek úton közelíthető meg, kövesd a sárkány tábláját, akkor nem fogsz eltévedni.
Ha nem vagy gyakorlott sofőr, és a szűk hegyi utakon inkább gyalogolnál, akkor egy jó tíz perces sétával juthattok el a 200 méter magasan fekvő panorámás étterembe.
Ha felérsz és leülsz, azonnal elfelejted a szívdobogtató, felfelé vezető túrát, a káprázatos látvány megéri az erőfeszítéseket. Ezt mondja Bicskei Sándor tulajdonos is, aki 2015-ben szeretett bele a tájba, a kilátásba, és aki a mai napig nem cseréné már el ezt semmivel.
– Soha nem jártam korábban a Balatonnak ezen a részén, számomra Balatonfüred, Siófok volt a Balaton, Badacsonynál pedig végérvényesen nem jöttem tovább korábban – meséli a fővárosi életből a vidéki nyugalomba zökkent korábbi üzletember. Ma meg már nem akarok innét elmenni, szinte fogva tart a hegy varázsa, vagy a sárkány szelleme.

A sárkány legendája lengi be a vidéket
Fotó: Mészáros Annarózsa

Egy legenda szerint a hegyen lakó sárkány egyszer megbetegedett, de az emberek segítettek rajta, aminek köszönhetően a sárkány szelleme azóta is őrzi a környéket.

Ecetfákból mediterrán terasz

– Egy Balaton-felvidéki kirándulás során jöttem át először Kisapátin, és azonnal beleszerettem ebbe a hegybe és a vulkánok földjébe. Szinte sokkolt, hiszen az volt a tervem, hogy Olaszországba költözök, de minden, amiért mentem volna, a víz, a hegyek, a mediterrán klíma, az itt van a Szent György-hegyen.
Céltalanul bolyongtunk az ösvényeken, amikor megláttam az eladó táblát ezen a telken. Akkor még csak az ecetfák és az elhanyagolt szőlőtőkéken keresztül láttam a panorámát, de szerelem volt első látásra ez a vadregényes táj. Még nem tudtam, hogy itt éttermet fogok üzemeltetni, korábban belekóstoltam a pesti vendéglátásba, de nem voltak jó emlékeim. Aztán egyszer csak, amikor már itt volt a ház, innét dolgoztam távmunkában, bevillant, hogy én már nem akarok az üzleti életben bizonyítani, nem akarok a fővárosba ingázni, kiégtem ebben, kell egy B terv, ami ideköt.

Már minden ideköt
Fotó: Mészáros Annarózsa

Ebben az időben nyitottak itt az északi parton azok a helyek, amik ma már az élvonalba tartoznak. Én egy olyan helyet szerettem volna, ami kissé eldugottabb, célirányosan ide érkeznek meg a vendégek, magasan van szép kilátással, nem feszengős a környezet, hanem inkább laza, itt nem lesz keményített fehér damaszt terítő az asztalon. Igaziból ez nem is étterem, hanem egy nyitott, fedett terasz – mutat körbe Sándor, és valóban, falak helyett a távoli hegyek keretezik az asztalokat.

Falak helyett sárkányok és hegyek
Fotó: Mészáros Annarózsa

Hat tanúhegy sorakozik előttünk, alattuk a falvak Gyulakeszitől Badacsonytördemicig, olyan, mintha festette volna valaki. Ezernyi szín, illat, érzés rohan meg bennünket is, a látványtól már töltődik is az energia háztartásunk. A szőlősorok, a szénabálák, a távoli szürkemarhák látványa, a hegyek zöldje mögött felbukkanó Balaton varázsa és a végtelen nyugalom, ami itt érezhető, azonnal átjárja a vendégeket.

Pálmák, teknősök, sárkányok

A térség mikroklímája lehetővé teszi, hogy pálmák, leanderek, agavék, levendulák, kaktuszok és hatalmas kövek között üldögéljünk. Még egy teknős megőrző, fűthető medence is van, amiben mentett ékszerteknősök lubickolnak, hamarosan elkészül egy papagáj röpde is, a falakon kis sárkányszobrok vigyáznak ránk, a konyha felől pedig Frida tartja szemmel a terepet. Az étkészletből készített nagy sárkány tavasszal a falu földszintjére, a temető melletti területükre költözött, onnét csalogatja felfelé az éhes vendégeket.

Egy igazi sárkány
Fotó: Mészáros Annarózsa

Mediterrán ízek és programok

A teraszos étteremben a kínálat is a déli világot idézi. Kis falatok, úgynevezett tapasok szerepelnek az étlapon, serrano sonka, chorizo, spanyol szalámi, házi krémek és párolt, sült zöldségkülönlegességek, olívabogyók, tapenade (olívabogyó-pástétom), illetve spanyol pörkölt is kérhető. Ez egy különlegesen édes fogás fahéjjal, szőlővel, gránátalmával fűszerezve. A grill ételeknél keverednek a balkáni ízek a közel-keleti ízléssel.

Mediterrán szín és ízkavalkád
Fotó: Mészáros Annarózsa

A mediterrán falatokhoz helyi borokat kínálnak, olyannyira, hogy itt csak kisapáti borokat kóstolhattok. Ezeket viszont kár lenne kihagyni, tökéletesen passzolnak a néha tüzes falatok mellé. A tüzet a sárkány legendáját mesélve Sándorék is életben tartják, a flamenco és a zenés esteken sem fázik senki. Augusztus 20-án egy különleges vacsoraesttel készülnek, jazz, blues dalokat énekel Varga Viktor.
– Tervek szerint szeptember elején lesz a Sárkány a hegyen rendezvényünk, amikor a hegy kisapáti oldalán kinyitnak a kis pincék, lehet kóstolni a helyi borokat, falatokat, koncert is lesz.

 

 

Folyamatosan szervezünk vezettet túrákat a hegyen, ahol a legszebb kilátópontok mellett megismerhetitek a hegy és a sárkány legendáját is. A temető melletti parkolóból indulva a Szent Kereszt kápolna, a Kaán Károly kulcsos ház, bazaltorgonák, ortodox kápolna útvonalon haladunk. Az Emmaus kápolnába, mióta ledőlt a tornya, már nem megyünk be, nagyon balesetveszélyes. A túra végén vacsora várja a megfáradt kirándulókat. Itt nem a táv kimerítő, hiszen nagyjából 4 km-t kell gyalogolni, hanem a szintkülönbségek legyőzése.

A túra után megérdemelt falatok
Fotó: Mészáros Annarózsa

Döbrögi uraság kedvencei

Sándor minden nap itt van az étteremben, sürög-forog a személyzettel, felszolgálja az ételeket, beszélget a vendégekkel, ahogy mondja, most kezdenek belenőni a szerepükbe, folyamatosan fejlesztik a területet és a konyhát, kínálatot is. Ősszel egy rendhagyó menüsorral készülnek, magyar tapasokkal.
– A mediterrán életérzéssel lettünk azonosítva, nem akartunk nagyon más vonalat behozni, de mégis szeretnénk megmutatni a magyar konyha sokoldalúságát.
Döbrögi uraság kedvencei között lesz kis adagban körömpörkölt, csülök pékné módra, töltött paprika, harcsapaprikás túrós csuszával, töltött káposzta. A falun belül és tíz kilométeres körzetben megvannak azok a környélbeli termelők, akik ehhez a menüsorhoz beszállítják nekünk az alapanyagokat.

 

Nézd meg képeinket!

 

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva