Góz Lilla/sonline.hu | 2022.11.17. 10:00
Enyhe télben bíznak a gazdák, már metszik a szőlőt
Már november közepén megkezdődtek a metszések a Balatonboglári borvidéken. Ahol már lehullott a lomb, ott már ritkítják a vesszőket.

A szőlő mínusz 15 fokos hőmérsékletig ellenálló, a gazdák bíznak abban, hogy nem lesz kemény a tél, ami károsíthatja.
— Két dolgozónk mellett idénymunkásokat foglalkoztatunk. Nem könnyű metsző embert találni, az idősek kiöregszenek és a fiataloknak nincs kedvük hozzá — mondta el Hujber Attila borász. Összesen 22 hektárnyi ültetvényen kell végezniük a metszésekkel tavasszal, ezért időben neki kell állniuk. — Jövő héten gépi előmetszés végzünk, a csapos művelés esetében ez nagy segítség, mert utána csak a vesszőket kell lecsipkedni. A fajtától függően a szőlő a mínusz 15 fok körüli hőmérsékletig kibírja a tartós hideget. A borvidéken nagyobb területen található Irsai Olivér fajta, talán ez a legérzékenyebb, tartósan mínusz 17-18 fokos száraz hideg már árthat neki.

Fotó: Németh Levente

Elkezdődtek a metszések a Balaton Agrár Zrt. szőlőültetvényein is. Tavaszi József, a vállalat elnöke elmondta: évek óta egy előmetsző gépet alkalmaznak, amely révén gyorsabban tudnak dolgozni. — A gép a vesszők 60–70 százalékát eltávolítja, majd kézi erővel fejezzük be a csapos metszést. Csaknem százötven hektárnyi ültetvényt kell megmetszeniük tavaszig.

Más szempontból is fontos a november a szőlősgazdáknak. A hónap végéig van lehetőségük arra, hogy a szőlőültetvények szerkezetátalakításának támogatására vonatkozó egyéni terveiket benyújtsák. A támogatási keretösszeg 2019–2023 közötti 34 millió euróról 50 millió euróra emelkedett.

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!
:

 

Forrás: sonline.hu
Nyitókép: Németh Levente/sonline.hu

 



 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva