Andricz Gabriella | 2024.05.21. 14:00
Mindenki ropta a Méta fesztiválon
Két évvel ezelőtt rendezték meg előszőr a "Helyiérték" Gondolkodók és Alkotók Regionális Egyesülete szervezésében a Mag-ház képviseletében az Évadzáró Méta kurzus, népzeneoktatást Balatonbogláron.

Két évvel ezelőtt rendezték meg előszőr a „Helyiérték” Gondolkodók és Alkotók Regionális Egyesülete szervezésében a Mag-ház képviseletében az Évadzáró Méta kurzus, népzeneoktatást Balatonbogláron.

A dr. Halmos Béla emlékére 26. alkalommal megrendezett gyermek- és ifjúsági néptánccsoportok anonim koreográfia versenyére az ország tizenkét pontjáról húsz táncegyüttes érkezett, akik három korcsoportban mérettették meg magukat.

A tánc legnagyobb boglári ünnepe a fesztivál-fogalmazott Mészáros Miklós a megnyitón, majd kiemelte, hogy idén ismét a felújított sportcsarnokban rendezhetik meg a fesztivált.

Bajban ismerszik meg a barát, hisz a zivataros időkben, amikor a felújítás zajlott itt az Urányi János Sport -és Szabadidőközpontban, akkor is a fesztivál mellé állt a város, és helyszínt biztosított a rendezvénynek.

Merczel István a Somogy Megyei Néptáncszövetség elnöke a fesztiválok fesztiváljának nevezte az eseményt, és nosztalgiával emlékezett a 80-as évekre, amikor a kaposvári tanítóképző főiskola tánccsoportjában megismerte Szalai Tündét, aki ma a fesztivál fő koordinátora, a boglári Helyiérték, Gondolkodók és Alkotók Regionális Egyesületének programkoordinátora, a rendezvény főszervezője.

– Örülünk a találkozásnak, hogy újra együtt lehet a néptáncosok nagy családja, és az utánpótlás is. Célunk, hogy a gyerekek jól érezzék magukat, hisz amellett, hogy versenyeznek, egy jót is mulatnak együtt. Teljesen anonim a verseny, a hét főből álló zsűri, akik közül négyen a szakmát képviselik, hárman pedig olyan egyesületek képviselői, akikkel közösen dolgozunk.

Elsősorban a koreográfiát pontozzák, de a színpadi megjelenés, a stílusosság is fontos szempont-mondta el a szervező. A Gyöngyösről, Pápáról, Kecskemétről, Hódmezővásárhelyről, Győrújbarátról, Bükről, Sopronból, Újvidékről, Biatorbágyról és Budapestről valamint Kaposvárról, Szennáról érkező táncosok és koreográfusok egyöntetűen úgy nyilatkoztak a rendezvényről, hogy az egyik legszínvonalasabb verseny, amelyre egész évben készülnek, és hatalmas ünnep számukra, hogy részt vehetnek a fesztiválon többen visszatérőként, néhányan először.

Az eseményen elhangzottak Györgyfalvai muzsikák és Békés megyei nóták is.

 

 

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!:


 

 

 

 

 

 

Forrás: sonline.hu
Nyitókép, fotók: Németh Levente/sonline.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva