Mihály Szilvia | 2022.06.21. 08:00
Egy méhsejtszerű gömb a Balaton egyik legnépszerűbb kilátója
Egy budapesti kiállításra építették a Gömböt, ami később Balatonboglár jelképe lett. Jártál már itt?

Kilátó és kalandpark

A balatonboglári Gömbkilátó előtti fás, dombos területre gyalogosan, bicajjal vagy dottóval tudsz eljutni. Az Evangélikus templom mellől egy erdei lépcsősoron, kissé meredekebb úton, míg a Kilátó utcai ingyenes parkolóból egy könnyebb sétával értek fel a Kopaszdombra.

Indulhat a túra
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

A parkban tudtok sétálni, piknikezni, nyári estéken egy plédre leheveredve igazi relaxációs élmény itt lenni, de ha felpörgetnétek a család adrenailnszintjét, egy élménypark is vár rátok.

A kilátó megmászása bobozással, hófánkozással, íjászattal, kötélpálya- és falmászással összekötve akár egy egész napos program is lehet. Padok, asztalok, büfé, és ingyenesen használható mosdók, sőt, egy pelenkázó is van a domb tetején, így kisgyerekekkel is bátran elindulhattok. De ha romantikus programot keresel, akkor sem fogsz csalódni. Eltévedni nem tudtok, rajzos táblák is segítenek eligazodni a tisztáson.

Fotó: Mészáros Annarózsa

 

A Gömb a 165 méter magas domb tetején áll, jelképes belépő megváltása után a legfelső szintről eléd tárulnak az északi part hegyei, melyeket, ha van nálad 100 forintos érme, közelebb hozhatsz a telepített távcsövek segítségével.

Karnyújtásnyira az északi part
Fotó: Mészáros Annarózsa

Budapesten is imádták a Gömböt

Tudtad, hogy Gömbkilátó 1963-ban épült a legelső BNV-re? Az Idegenforgalmi Hivatal standja volt a budapesti vásárközpontban, ez volt a legnagyobb attrakciója a nemzetközi vásárnak. A szerkezet egy geometria érdekesség, egy egységes, tökéletes forma, amely egyforma, szabályos háromszögekből állva méhsejtszerűen formázódik egy gömbbé.

Forrás: Fortepan, 1963. Nagy Gyula

 

A Gömb 1966-ban Szabó Kálmán tanácselnök közbenjárására került Balatonboglárra. Eredetileg belső üvegburkolattal akarták itt felépíteni, amelyben egy presszót szerettek volna létrehozni, de ez kivitelezhetetlen volt. A 15 méter átmérőjű, 240 háromszöglemez alkotta gömböt a szél és a lépcsőző kirándulók folyamatosan rezegtetik, mozgatják, szétpattantak volna az üveglemezek.

Az építmény az 1980-as években átesett már egy felújításon, sokáig zárva volt, de 2012 óta ismét látogatható. Zics László építész javaslatára díszkivilágítással látták el, így az északi partról is csodálatos látvány.

Hihetetlen építészeti megoldás
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

A Gömböt Xantus Jánosról, a híres természettudósról nevezték el, aki Somogy megyében, Csokonyavisontán született, és itt is gyakran megfordult. A kilátó 2013 óta az Örökségünk – Somogyország Kincse díjjal is büszkélkedhet.

Nézd meg a Gömbkilátónál készített képeinket!

Tovább olvasnál? Nézd meg ezeket is!

Platánok alatt – kápolnák között Balatonbogláron – kétnapos ajánló

Hintázz a Balaton felett

Legendás kő és kilátó Zamárdi tetején

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva