sonline.hu/Gyeszát Zsolt | 2021.08.15. 12:00
Ötcsillagos vendégszeretet: ha nyár, irány Balatonboglár
Habár úgy tűnik, hogy még elmarad a forgalom a tavalyihoz képest, rengeteg turista Balatonboglárt választotta az idén is. Hatékonyan felkészült a város a főszezonra, a Platán strand ötcsillagos minősítést kapott.

– Nemrég még attól tartottak a szobakiadók, hogy csak védettségi igazolvánnyal lehet majd helyet foglalni náluk, ám szerencsére ez a korlátozás is feloldódott – mondta Mészáros Miklós, Balatonboglár polgármestere. – Habár úgy tűnik, egy picit elmarad a forgalom a tavalyi év azonos időszakához képest, bízunk benne, hogy egy erős hónap még előttünk áll.

Július 1-től az idegenforgalmi adó megfizetésének rendje is visszaállt az eredeti formájára. Sok balatonboglári magánszálláshely szobája is megújulhatott az idei nyárra, hiszen a Magyar Turisztikai Ügynökség pályázatán közel egymilliárd forintot nyertek nemrég.

Vitorláskikötő
Fotó: Krausz Andrea

– Döntöttünk a civil szervezetek, sportegyesületek támogatásáról, mintegy hárommillió forintot kapnak rendezvényeik megszervezésére – emelte ki a polgármester.

A Helyiérték Egyesület és a Kultkikötő is kapott a támogatásokból. Utóbbiban egymást követik a színházi esték, a koncertek és a gyermekprogramok. Teljes nyitvatartással üzemel a bobpálya, a kalandpark és a Gömbkilátó is. Szeretnék, ha az idén is meglenne a 100 ezer látogató, hiszen ennyien keresik fel évente a Gömböt, mely nemrég színes díszkivilágítást is kapott. Mind a hat szabadstrandunk felújításon esett át az elmúlt időszakban. A Platán, a Kodály és a Sziget strandon ingyenesen elérhető wifit használhatnak a vendégek.

– Nagyon örülünk a Kék Hullám Zászló eredményhirdetésének is, hiszen a Platán strand ötcsillagos minősítést kapott. Ez a fenntartó, a fejlesztésben részt vett szakemberek érdeme – mondta el Mészáros Miklós.

Fotó: Krausz Andrea

Programdömping

Nagy eseményekre készülnek a városban, a legtöbb kérdés, s a legnagyobb várakozás azonban az augusztusi szüreti fesztivál köré csoportosul, mely rendszerint közel 100 ezer embert vonz.

– Át kellett alakítanunk a fesztivált – tette hozzá Mészáros Miklós. – A biztonság, a kontroll kérdése, a finanszírozhatóság mind abba az irányba vezettek, hogy bekerítetté, s fizetőssé alakuljon át a nagyszabású program. Nem lesz magas a belépőjegy ára, de meg kellett hoznunk ezt a fájdalmas lépést.

Balatonboglár Platán strand
Fotó: Facebook/Mészáros Miklós

Mindemellett az önkormányzat részéről is zajlik a munka. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban elnyert támogatások utolsó fejezetéhez érkeztek: egy kisebb pályázati támogatásból újítják fel a Vörösmarty tér bizonyos részeit. Ugyanebből a pénzből ősszel parkolókat alakítanak ki a Kikötő utcában. Ezen kívül az önkormányzat támogatást nyert a szőlőskislaki Római út belterületi szakaszának felújítására is.

Hamarosan egy régóta várt probléma rendeződhet, hiszen a városnak folyamatban van egy 350 millió forint értékű, csapadékvíz elvezetését segítő pályázata is.
– Ehhez szintén megvan már a támogatási okiratunk, egyelőre kiviteli tervek készülnek – mondta a polgármester. – Nagyobb esőzések esetén több helyen, többek között a Vikár Béla utcában is kritikus volt a helyzet, ezeken a helyeken meg tudjuk oldani a csapadék elvezetését. Még az idén szeretnénk lebonyolítani a közbeszerzést, a munkával pedig 2023-ig kell végeznünk.

A Gömbkilátó távlati képe
Fotó: Mészáros Annarózsa

Fejlesztési tervek

A Buborék fürdő átépítése tervezési időszakban van, ahogy a Jánoshegyen tervezett turisztikai célú fejlesztések is. A Várdombra megálmodott magasösvény építési engedélyét a bíróság nemrég visszadobta, miután egy környezetvédő szervezet támadta azt meg. Az önkormányzat elkészítette a kért, környezetvédelmi szempontokat taglaló tanulmányt, így újra az engedélyeztetés fázisában tart az ügy.

Forrás: Sonline.hu
Nyitókép: Németh Levente

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva