Kovács Gábor László | 2024.03.20. 16:00
Talmácsi Gábor tanította motorozni a boglári gyerekeket
Különleges kapcsolatot ápol Talmácsi Gábor, világbajnok gyorsaságimotor-versenyző a balatonboglári gyerekekkel.

Közlekedésbiztonsági programját évek óta elhozza a helyi általános iskolába, ilyenkor persze a gyerekeknek az a fontos, hogy megismerkedhetnek a motorokkal.

A ma már hagyományos együttműködés egy véletlenszerű találkozásból eredt, mert korábban az iskolában dolgozott Talmácsi Gábor egyik rokona. Meghívására tavaly 15-20 balatonboglári diák felmehetett a Talmácsi Ringre Budapestre, hogy kipróbálják a motorozást. Kedden a motorversenyző és csapata jött Balatonboglárra. Forgószínpadszerű motoros bemutatót alakítottak ki az alsó tagozatos tanulóknak. Kis elektromos motorokat, illetve bicikliket hoztak. A kismotorokra 120 centi és 60 kiló alatti gyermekek ülhettek. Egy szlalom-és tesztpályát is lefektettek közlekedési táblákkal, gyalogos átkelőhellyel, sőt még írásbeli közlekedési teszt is várta a diákokat.

– A pálya nemcsak közlekedésre, de önfegyelemre is nevel, arra, hogy odafigyeljünk önmagunk és egymás biztonságára, hiszen egyszerre többen közlekednek – mondta Némethné Hegyi Bernadett, a Boglári Általános Iiskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója.

– Én is így kezdtem minimotorral, és akkor még nem voltak ilyen szuper gyári motorok, ezért édesapám készített saját kezűleg egy kismotort nekem. 1992 óta oktatjuk a gyerekeket, mindig megtaláljuk a módját, hogy minél több gyerekhez eljuttassuk ezt a sportot.

Természetesen szülői döntés kell, hogy egy gyerek sportolóként folytassa, vagy később csak mint közlekedési eszközt használja a motorokat – idézte fel Talmácsi Gábor.

Talmácsi Gábor minden évben ellátogat a boglári iskolába
Fotó: sonline.hu/Németh Levente

Alapismereteket nyújtanak közlekedésből szülői beleegyezéssel

A Talmácsi MiniMotor Közlekedésbiztonsági Program legfontosabb üzenete, hogy alapismereteket nyújt a közlekedésről. Ilyenkor a gyerekek kipróbálhatják a kerékpáros tesztpályát, vagy a tornacsarnokban minimotorokat. Megtapasztalhatják, hogy milyen vezetni egy motort, és ez nagy élményt jelent. Főként budapesti és a fővároshoz közeli iskolákba települtek ki eddig, az nem megszokott, hogy vidékre is mennek, de Talmácsi Gábor annyira megszerette a balatonboglári iskolát és a gyerekeket, hogy jövőre is eljönnek. Persze csak szülői beleegyezéssel engedik motorra ülni a tanulókat, mindenhez hozzájáruló nyilatkozat szükséges.

Közlekedésbiztonsági program keretében motorozhatnak a gyerekek
Fotó: sonline.hu/Németh Levente

Talmácsi Gábor (beceneve „Talma”, Budapest, 1981. május 28. –) gyorsaságimotor-versenyző. 2007-ben a MotoGP 125 cm³-es kategóriájának világbajnoka. Karrierje során számos elismerésben részesítették – Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkereszt kitüntetés (2007), Aranysisak – Casci D’oro (2007), Az Év Sportolója – 2005-ben 3. hely, 2007-ben 1. hely,[1] Az Év Embere (2007), Az Év Legnépszerűbb Sportolója (2010), Az Év Embere Zuglóban (2005, 2007, 2008), Budapest Sportdíj, Woman of the year – Az év legsármosabb férfi díj, Rally Sport örökös licenc tulajdonos, A legismertebb aktív magyar sportoló (2008), Nemzetisport közönségdíj (2007) 2011 januárjában a nagyközönség Talmácsi Gábort választotta az Év legnépszerűbb sportolójává, ami egy igazi elismerés egy élsportoló számára, az év végi Év sportolója gálán pedig Gábor kapta azt a különdíjat, mely azt a jelölt sportolót illette, aki 2011-ben a legtöbb médiamegjelenést generálta.

 

Tervezd meg az utazást!



:


 

Forrás: sonline.hu
Nyitókép: sonline.hu/Németh Levente

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva