Mihály Szilvia | 2021.06.01. 06:00
Hátborzongató rejtélyek, afrikai csodák, varázslatos naplementék várnak Balatonedericsen; kétnapos ajánló
Az apró településen egyaránt megtalálod a végtelen nyugalmat és az adrenalinpörgető izgalmakat is. Nem csak a földön, vízen és a levegőben, de a föld alatt is akad látnivaló. Gyere, sétálj velünk!

Bár Balatonederics a 71-es és 84-es főút találkozásánál fekszik, mégis egy csendes, pihenésre tökéletesen alkalmas településen járunk.
A főutak forgalma a Keszthelyi-hegység lankáira épülő faluba már nem hallatszik fel, nyugodtan sétálgathatunk, bicajozhatunk, sőt, túrázhatunk is a környéken. Ha pedig igazán izgalmas kalandra vágysz, egy elhagyott, elátkozott kastélyt és egy föld mélyére vezető barlangot is felfedezhetsz.

Deák Ferenc fájától a balatoni nádasig

Kezdjük a sétánkat az Arany János utcán, a szikvíz üzem mellett álló ivókútnál! A kerámiával díszített alkotás nagyon jó fénykép háttér, de ottjártunkkor mint kút nem üzemelt.

Az edericsi ivókút
Fotó: Mihály Szilvia

A 84-es főúttal párhuzamos Kossuth Lajos utcán sétáljunk tovább, nagyon hangulatos házak, nyaralók között haladunk, ne lepődjünk meg, hogy a helyiek nagyokat köszönnek, és szívesen beszélgetnek a turistákkal.

A falu központjában a Svastics udvarban lévő régi magtárépület romjain épült Tájházhoz is menjetek fel, ezt a Kossuth utca 117. alatt találjátok, de egy kis szűk utcácskán a főútról a hegy felé, balra kell haladnotok.

Magtárból lett tájház
Fotó: Mihály Szilvia

Visszatérve az útra, már látszódnak az iskola udvarának hatalmas lombkoronái, egyes források szerint az udvarán ma is áll az a fa, amelynek árnyékában egykor Deák Ferenc is üldögélt.

Tényleg itt üldögélt Deák Ferenc?
Fotó: Mihály Szilvia

 

A falu első temploma a XIII. században épült, a ma látható Keresztelő Szent János Templom eklektikus stílusban 1898-ben készült el.

Az edericsi templom
Fotó: Mihály Szilvia

A Rákóczi úton, majd az Újhegyi úton sétáljatok el a falut elkerülő Y kereszteződéshez, és kóstoljátok meg a Delta büfé lángosát. A két kilométeres sétán nyugodtan tekeregjetek be a kisebb utcákba, majd térjetek vissza a Kossuth utcára, nagyon hangulatos a település. Hatalmas fák szegélyezik az utakat, az udvarokon is virágok pompáznak, a nádfedeles parasztházak, nyaralók között helyenként modern épületek, apartmanok színesítik az utcaképet.

Hatalmas fák, békés hangulat
Fotó: Mihály Szilvia

 

A büfétől a strand a 71-es út mentén érhető el, a 20 perces séta után az egyik legszebb vízparti panoráma tárul eléd.
Látod az öböl túloldalán magasodó tanúhegyeket, az előttük elterülő hatalmas nádasmezőt. Nem véletlenül kedvelt helyszíne ez a madármegfigyelőknek, számtalan récefaj és költöző madár is itt talál menedéket. A víz hullámzása, a természet varázslatos szépsége és hangjai felérnek egy relaxációval.
Míg ti a parton pihentek, a gyerekek a játszótéren és a hatalmas füves területen szaladgálhatnak. A strand nyáron is családias, pihenésre tökéletesen alkalmas.

A nádasban zajlik az élet
Fotó: Mihály Szilvia

Hegyre fel!

A Balatonederics felett húzódó Pele apó tanösvényén fedezhetitek fel a környéket. A 38 állomásból álló, 8,5 km hosszú ösvény Balatongyörök és Balatonederics között az erdei élőhelyek természeti értékeit mutatja be. Csodaszép a kilátás a környező tanúhegyekre is. Ha nem akarod végigjárni, akkor is érdemes a falu feletti hegyi úton, az Újhegy utcán csatangolni, csodaszép pincék és finom borok várnak rátok.

Ezért a kilátásért érdemes felfelé gyalogolni
Fotó: Mihály Szilvia

 

A Csodabogyós barlangban azokat a túrázókat várják, akik nem bánják, ha koszosak lesznek kúszás-mászás közben. Magyarország tizedik, a Dunántúlnak pedig hatodik leghosszabb barlangjában egész évben +9,5 Celsius fok a hőmérséklet, jól fel kell öltözni, ha szeretnéd megnézni a 6 km hosszú, helyenként 136 méter mélyre lenyúló járatokat. Előzetes bejelentkezés alapján fogadják az extrém túrázókat, overált kaptok, de strapabíró cipőt nektek kell magatokkal vinni. A bázisról közös túrával lehet megközelíteni a barlangot, melynek mélyében varázslatos cseppköveket láthattok.

Csodabogyós-barlang
Fotó: Balaton-felvidéki Nemzeti Park

 

Ha ez a túra túl sok izgalommal járna, akkor a barlang bázistól Balatongyörök felé haladva az Afrika Múzeumhoz sétáljatok el. Itt a szabadtéri állatkertben nem csak magyar állatfajokkal, de zebrával, tevével is találkozhattok, akár tevegelhettek is. A múzeum a nagy magyar vadász Dr. Nagy Endre birtokán mutatja be az afrikai vadon legszebb trófeáit.

Csodaszép környezetben várnak az afrikai állatok
Fotó: Keszey Ágnes

 

Innét már nincs messze Becehegy, ami közigazgatásilag Balatongyörökhöz tartozik, de a hegyi pincék között haladva, a tájat figyelve fel sem tűnik, hogy egy másik településre érkeztél. A szűk, meredek utcácskák, a présházak, pincék, a harapnivaló friss levegő elfeledteti velünk a hétköznapokat.

Becehegy
Fotó: Mihály Szilvia

+ 2 ötlet, ha bírod az izgalmakat

Romjaiban is megcsillantja szépségét a Balatonederics határában lévő Fekete-kastély.

Az épület nem látogatható
Fotó: Mihály Szilvia

Az épülethez és a hajdan benne élőkhöz súlyos és tragikus történetek fűződnek. Elátkozott, szellemjárta, hátborzongató, titokzatos – mesélik. Mi is kíváncsiak voltunk, mit rejt a múlt, miről beszélnek az ódon falak… Olvasd el a kastély titkáról szóló cikkünket is!

A kastély elhagyatott, romos, az épületben sétálni balesetveszélyes, bármikor leomolhatnak a falai, nem látogatható!

Ha kíváncsi vagy, milyen lehetett ez a kastély fénykorában, nézd meg a gyufából készített makettet!

A balatonedericsi Fekete-kastély gyufából
Fotó: Mihály Szilvia

Ha még mindig nem volt elég az izgalmakból, a 71-es úton található repülőtérről felszállhatunk a magasba, hogy onnét csodáljuk meg a Balaton nyugati medencéjét.

Olvasd el a szomszédos szigligeti és balatongyöröki sétaajánlatainkat is!

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva