sonline.hu / Turbéki Bernadett | 2022.09.06. 12:00
A veszély ellenére is a vasúti hídon kerülnek autóval
Szinte egymást érték a balesetek a balatonfenyvesi kisvasút somogyszentpáli szakaszán a helybéliek szerint. A MÁV Volán csoport biztonsági szervezete részletesen vizsgálta a közúti járművekkel való ütközéseket.

– A nevezett „somogyszentpáli híd” egy vasúti híd, amit az idők során a lakosság illetéktelenül használt a csatornán való átkeléshez „közútként”. A MÁV Zrt.-nek, mint a vasúti infrastruktúra üzemeltetőjének több alkalommal kellett intézkednie a hídra való ráhajtás megakadályozása érdekében, mivel a bekövetkezett baleseteken kívül, több alkalommal történt a hídon a vasúti közlekedés veszélyeztetése, igaz, szerencsére azok nem végződtek ütközéssel – tudtuk meg Molnár Zsolttól, a MÁV-START kommunikációs szakértőjétől – írja a sonline.hu. A hídon a vasúti sínekkel párhuzamosan közlekednek azok, akik nem szeretnének hosszú kilométereket kerülni. Balatonfenyvesről Somogyszentpál Kéthelyen keresztül közelíthető meg, ami csaknem tízszeres távolságot jelent az átkeléssel szemben.

A korábbi beavatkozásokat – épített útakadályokat –, amiket a hídra történő felhajtás megakadályozására létesítettek, illetéktelenek pár nap alatt eltávolították, és visszaállították a felhajtásra alkalmas jogszerűtlen állapotot. Ezért nem számít csodának, hogy az idén többen közelebbről is megismerkedhettek a kisvonat ütközőivel. A legutóbbi ütközések úgy történtek, hogy az autósok figyelmen kívül hagyták a vonat közelségét, nem néztek körül felhajtás előtt, és a vonat már nem tudott lefékezni ütközés előtt.

 

 

A balesetek miatt már egy nehezen eltávolítható akadályt építettek annak érdekében, hogy a törvénytelen, illegális hídhasználatot, ezzel a baleseti veszélyt kizárják. Az autósokon kívül a hívatlan jószágok is veszélyt jelentenek a síneken.

– A vasút közelében tartott, villanypásztorral elkerített marhák közül egy borjú, amely méretéből adódóan ki tudott bújni a villanypásztor alatt, az elkerített területen kívülre kerülve a sínek mellett legelt. Annak ellenére, hogy a vonatvezető nagyon óvatosan közlekedett, az egyik borjú úgy lépett át a vonat előtt, hogy a mozdonyvezető nem tudott megállni – nyilatkozta a MÁV képviselője.

 

 

A rendőrség tudomására a nyári vasútbalesetek közül mindösszesen három eset jutott, személyi sérülés egyikben sem történt. Az egyik a borjúgázolás volt, valamint két gépkocsit érintő baleset. Az utóbbi két esetben vasúti közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt eljárás van folyamatban.

Nyitóképünk illusztráció!

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva