likeBalaton.hu | 2023.04.25. 14:00
Korszerűsítés: a fenyvesi és a széplaki vasútállomás is megújul
A korszerűsítés miatt a nyári időszakban már nem lesznek csúszások a közlekedésben.

A korszerűsítés kapcsán a balatonfenyvesi vasútállomás szomszédságában, Nagy Bálint az Építési és Közlekedési Minisztérium közlekedésért felelős államtitkárával és a Pafféri Zoltán, a MÁV Zrt. vezérigazgatójával tartott közös sajtótájékoztatón jelentették be, hogy a vasúti korszerűsítés újabb projektekkel folytatódik. A balatonfenyvesi vasútállomás és a Balatonszéplak-felsőn lévő megállóhely felújítása során többek között felújítják a vizesblokkokat, kerékpártárolókat alakítanak ki, akadálymentesített parkolókat hoznak létre és több jegykiadó automatát helyeznek üzembe.

A korszerűsítés az ország második legforgalmasabb vasúti szakaszát érinti

– A legutóbbi pályafejlesztés miatt az utazók gyorsabban juthatnak le a Balatonhoz, és több állomást is felújítottak. Most tovább folytatódnak a fejlesztések. A közelmúltban újult meg az ország második legforgalmasabb vasúti szakasza, amelyen évente több mint 1,6 millióan utaznak – tette közzé közösségi oldalán a közelmúltban Witzmann Mihály országgyűlési képviselő.

 

Megkezdődött Balatonfenyves és Balatonszéplak-felső állomásának teljeskörű felújítása

  • Az új állomások modern utasváróval, vizesblokkal, jegykiadó automatával és pénztárral is el lesznek látva
  • A ledes világítás mellett a hűtést-fűtést hőszivattyús rendszerrel biztosítják, valamint napelemekkel is ellátják az épületet
  • A két projekt keretében akadálymentesített parkolókat, kerékpártárolókat alakítanak ki
  • Korszerűsítik az utastájékoztatási rendszereket
  • Környezetrendezést is végeznek
  • Balatonfenyvesen közvetlen lépcső épül a peronhoz és új járdakapcsolatot alakítanak ki a kisvasút irányába

– Az elmúlt években a dél-balatoni vasútvonal komplex fejlesztésen esett át, melynek egy újabb eleme a most megújuló két vasúti megállóhely. A minisztérium azon dolgozik, hogy a közlekedés fejlesztésével hozzájáruljon a magyar gazdaság fejlesztéséhez és támogassa az emberek mobilitását – hangsúlyozta Nagy Bálint közlekedésért felelős államtitkár a fenyvesi vasútállomásnál mondott beszédében.

– A Balaton térségében élők sokat vártak arra, hogy olyan kormányuk legyen, amely nem csak akkor számít a Balatonra, ha adót kell behajtani, hanem akkor is, ha fejleszteni kell. Megújult mind a déli, mind pedig az északi parton a vasúti infrastruktúra, folyamatosan fejlesztik a Balatoni Bringakört, a balatoni hajózást és több strandfelújítás is történt – tette hozzá Witzmann Mihály.

– A dél-balatoni vonal felújításával sokat javult a közösségi közlekedés versenyképessége, az InterCity vonatok a Budapest és Balatonfenyves közötti távot két óra alatt teszik meg. Idén arra számítunk, hogy a balatoni vonalak utasszáma a tavalyi, több mint hárommilliós rekordot is meghaladja

hosszú idő óta 2022-ben fordult elő első ízben, hogy a balatoni utazáshoz ugyanannyian választották a vonatot, mint a személygépkocsit

– emelte ki Pafféri Zoltán, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Az építkezések várhatóan 2023 decemberében fejeződnek be, de a balatonfenyvesi peront érintő munkák már ezt megelőzően, a nyári főszezonig megvalósulnak, így nem kell számolni korlátozással a balatoni nyaralási csúcsidőszak alatt.

 

Tervezd meg az utazást!
:

 

 

 

 

 

Forrás: veol.hu
Nyitókép: Balatonszéplak-felső vasútállomása
Fotó: Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva