likeBalaton.hu | 2023.08.26. 12:00
Nehézsorsú gyerekek százait biztatta Balatonfenyvesen Szalai Ádám
Többszáz, jelentős részben mélyszegénységben élő gyermeket biztatott álmaik megvalósítására a labdarúgó-válogatott egykori csapatkapitánya. Szalai Ádám a Magyarországi Református Egyház Bárka Táborában járva beszélt nekik a kitartás és a munka fontosságáról.

Személyesen ismer olyanokat, akik szegény sorból kitörve lettek sikeres élsportolók – mondta az őt hallgató többszáz gyermeknek a balatonfenyvesi Bárka Táborban Szalai Ádám. A válogatottságtól tavaly visszavonult csatár – aki egyben a tábor jószolgálati nagykövete – hozzátette: igazi példaképnek tartja őket, mert nekik mindenki másnál többet és keményebben kellett dolgozniuk a felemelkedésért. Az ő példájukat a gyerekek elé állítva

arra biztatta őket, hogy soha ne adják fel az álmaikat.

Móring József Attila, Szalai Ádám és Balog Zoltán a balatonfenyvesi táborban
Fotó: Magyarországi Református Egyház Zsinati Hivatala, Kommunikációs Osztály – hivatalos

Nem voltak még a Balatonnál

A Bárka Tábor a Magyarországi Református Egyház legnagyobb esélyteremtő programja: 2018-as indulása óta már több mint hétezer, köztük rengeteg többszörösen hátrányos helyzetű vagy sajátos nevelési igényű gyermeknek biztosított üdülési lehetőséget.

A reformátusok számos olyan gyermeket is nyaraltatnak, akik korábban sohasem láthatták a Balatont,

és nemhogy fürdőruhájuk nem volt, de még tiszta váltóruhájuk vagy fehérneműjük sem. Őket ruházattal és minden olyannal, ami a gondtalan kikapcsolódáshoz szükséges, ellátják.

„Soha nem vagytok egyedül” – mondta a gyerekeknek az idei utolsó turnus sajtónyilvános napján Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke. A püspök, aki a Bárka Tábor egyházi fővédnöke is, hozzátette: a tábort is azért szervezik, hogy az itt üdülő fiatalok érezzék ezt a közösséget, amelyben Krisztussal együtt vehetnek részt. Ennek örömét szeretnék átadni, mondta Balog Zoltán, aki közösen imádkozott a többszáz gyermekkel.

Nehézsorsú gyerekek a Balatonnál
Fotó: Magyarországi Református Egyház Zsinati Hivatala, Kommunikációs Osztály – hivatalos

 

Az eseményen ott volt Móring József Attila, a térség országgyűlési képviselője, aki arra emlékeztette a fiatalokat, hogy közösségek akkor születnek, amikor figyelünk egymásra. Arra bátorította őket, hogy merjék kézen fogni egymást, merjenek egymásba kapaszkodni.

A Bárka Táborban a gyerekek foglalkozásokon, programokon keresztül olyan életre szóló élményeket élhetnek át, amelyek hatására magabiztosabbá, nyitottabbá válnak,

önértékelésük javul. Mindezek hátterében az élménypedagógiai módszer áll, amelyre a foglalkozások épülnek. Az animátorok mellett lelkészek és teológushallgatók is nap mint nap részt vesznek a hitbéli erősítésben, és hatalmas szerep hárul az önkéntesekre is, akik közül sokan egy évben több alkalommal, és akár évről évre is visszajárnak segíteni.

Nyitókép: Magyarországi Református Egyház Zsinati Hivatala, Kommunikációs Osztály – hivatalos

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva