Turbéki Bernadett/Kovács Emőke | 2021.06.22. 12:00
125 éves lett Balatonföldvár, a Balaton tündérkertje
Rendezett gyep, öntözés és izzólámpák a telep világítására. A XIX. század végén ilyen modern dolgok működtek Balatonföldváron. Nem véletlen, hogy a település lakói ma is büszkék történelmi múltjukra. A város június 14-én töltötte be a 125. életévét, a hét végén pedig számos program a születésnapról szólt. A többi között felavatták Holovits György, balatonföldvári vitorlázó szobrát.

A vaskor idején is lakott volt Balatonföldvár. Neve már alapításakor összefonódott a gróf Széchényi család nevével. A város kialakítását 1872-ben gróf Széchényi Dénes határozta el, majd 1894-re készült el a mintegy 70 holdas, gyógyüdülésre szánt fürdőtelep, amely gróf Széchényi Imre nevéhez fűződik. A település és a Széchényi család közös múltját idézték fel pénteken este a Bajor Gizi Művelődési Házban, a Város Napján.

Balatonföldvár anno
Fotó: Arcanum

“A jegenye-, tölgy és fenyőfák már korábban is megvoltak itt, de ekkor díszbokrokat is ültettek, rendezték a gyepet. A földvári telkek egy részét értékesítették, és egyenes vonalvezetésű utcákat alakítottak ki. Spur István, későbbi balatoni kormánybiztos mérnöki tervei alapján született meg a rendezett fürdőtelep.

A XIX. század végére már 34 telket adtak el, 10 nyaraló épült fel, ezek közül a leghíresebb a Kupa vezér, a Bendegúz és a Zrínyi szálló volt.

Az ivóvíz ellátásra a telepen kutakat létesítettek, amelyek a park öntözését is szolgálták. Igen modernnek számított a telep világítására kiépített izzólámpák sora. A telepi főbejáratnál bazár fogadta az érkezőket, ahol nem csak piperecikkek között válogathattak a vendégek, hanem fodrászt is igénybe vehettek.
Megépült a 40 öltözős fürdőház, árnyas pihenőhellyel és fedett váróteremmel. A helybeli Regatta Egylet kezelésében csónakokon, benzinmotoros hajókon lehetett kirándulni” – idézte meg korábbi cikkében a település múltját Kovács Emőke történész.

Olimpikon vigyázza a kikötőt

Szombaton a kikötőbe várták az érdeklődőket, ahol a balatonföldvári vitorlásokat a helyi hagyomány szerint áldásban részesítette Vincze Miklós atya.

Holovits György olimpikon szobra, balra Holovits Huba, Balatonföldvár polgármestere, jobbra Veigl Gábor, a BAHART vezérigazgatója

Balatonföldvár első díszpolgára, kétszeres olimpikon, világ- és Európa-bajnok, harmincszoros magyar bajnok, 1972-ben és 1978-ban az év vitorlázója volt… sorolni lehetne Holovits György, balatonföldvári vitorlázó érdemeit, akinek mellszobrát szombaton este Holovits Huba, a település polgárestere, és Veigl Gábor, a Balatoni Hajózási Zrt vezérigazgatója leplezett le szombaton a balatonföldvári kikötőben.

– Holovits Györggyel személyesen nem, csak „fejben vitorláztam”– mondta Csontos Péter vitorlázó. – Amikor megvettem a vitorlásomat és az átalakításán kezdtem dolgozni, hozzá mindig mehettem tanácsért. Nem számolgatott, mint a tudósok, megmondta előre, mi milyen eredményt hoz, és úgy is lett – tette hozzá Csontos Péter, aki hajókötelekből font koszorút helyezett el a 70-es cirkáló árbocára elhelyezett szobornál. Holovits György is ugyanilyen árboccal versenyzett.

Nyitókép: Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva