Krausz Andrea | 2019.06.17. 20:05
Földváron újra felavatták gróf Széchényi Imre szobrát
A település alapítójára emlékeztek Balatonföldváron, az ünnepségsorozaton jelen voltak a Széchenyi család leszármazottai is.

Gróf Széchényi Imre Széchenyi István testvérének, gróf Széchényi Lajosnak az unokája, neves agrárpolitikus volt. Személyesen ugyan nem ismerhette Széchenyi Istvánt, hiszen még csak kétéves volt amikor a legnagyobb magyar 1860-ban meghalt, de István szellemi örökségét Imre is folytatta.

(Széchenyi vagy Széchényi? Van különbség a családnév helyesírásában, az cikk végén olvashatsz róla!)

Gróf Széchényi Imre (1858-1905) öccse, Viktor birtokán 1896-ban szinte a semmiből, az egykori Földvárpusztából hozta létre a Balaton déli partjának gyöngyszemévé vált Balatonföldvárt. Az alapításra emlékezve rendezik meg minden évben a városnapi programsorozatot, melynek idei eseményei között szerepelt Széchényi Imre mellszobrának felavatása.

A mai Széchényi Imre utca és a Motel utca sarkán már 1907-ben már állt Radnay Béla alkotása, de azt 1947-ben ledöntötték. A régi Széchényi Imre szobor talapzatát a város 2012-ben, az eredeti formájában visszaállíttatta. Szabolcs Péter, Munkácsy-díjas szobrászművész pedig újra alkotta Széchényi Imre bronz mellszobrát, amelyet Balatonmáriafürdő és a Mezőgazdasági Minisztérium után Balatonföldvárra is elkészített.

A szobrot Holovits Hoba, Balatonföldvár polgármestere és Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke leplezte le. (Fotó: Krausz Andrea)

– Mindent neki és testvérének, Viktor grófnak köszönhetünk, hiszen az egykori Földvárpusztából valósította meg néhány év alatt a II. világháború előtti Balaton az egyik legfelkapottabb üdülőtelepét – mondta a likeBalatonnak Holovits Huba polgármester.

– Az előre megtervezett infrastruktúra, az úthálózat, a parkok, az egy kilométer hosszú, máig fennálló Kavassay-sétány, a nagy kikötő egyedivé tették ezt a települést – emelte ki Holovits Huba, aki hozzátette, Széchényi Imre a XIX. század kiemelkedő agrárpolitikusa, gondosan elkészített tervek alapján fogott hozzá a fürdőtelep kialakításához. A szép fekvésű, fürdőtelep rövidesen a kor előkelőségeinek kedvelt nyaralóhelyévé vált.

 

A századfordulós Balatonföldvár szállodái (Fotó: Arcanum)

Széchényi Imre sokoldalúságát jelzi, hogy kezdeményezésére alakult meg Somogy megye első földműves iskolája, melyet hasonló intézmények sora követett. Nevéhez kötődik a Balatoni Halász Szövetkezet megalapítása, a déli parti szőlőültetvények kialakítása. Főrendiházi tagsága mellett ellátta a Balatoni Szövetség elnöki tisztét is, sőt rövid időre a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) élén is állt.

Kulcsár Krisztián, a MOB jelenlegi elnöke beszédében kiemelte, hogy Széchényi Imre 1904-ben, 46 évesen komoly örökséget vett át elődjétől, Berzeviczy Alberttől, aki magasra tette a mércét a MOB élén. A St. Louis-i, III. Nyári Olimpia Játékokra ugyan maroknyi csapat utazhatott el a megnövekedett költségek miatt, de 4 versenyző 4 érmet nyert, ami elég jó arány.

Gróf Széchényi Imre egész életében lelkesedett a sportért, ő maga, amíg szívbaja engedte, vívott és szenvedélyesen futballozott. A Magyar Atlétikai Club (MAC) akkori csapatának ő volt a balbekkje és akik szembe kerültek vele a Tattersallban vagy az Orczy-kertben, azok sokáig emlékeztek energikus játékára. 15 évig a kor kiemelkedő egyesülete, a MAC alelnöke volt.

Abban is érdemei voltak, hogy fürdőkön, strandokon is kialakult a sportélet, Balatonföldváron is pályákat építtetett és teniszversenyeket rendezett. A MOB élén eltöltött sajnálatosan rövid időszaka alatt az egyik legfontosabb sikere az állami pénzügyi támogatás kiharcolása volt. Széchényi Imre már gyerekkorában szívbetegséggek bajlódott, élete teljében, 47 évesen hunyt el.

A szoboravatásra meghívást kaptak a Széchenyi család leszármazottai. A Gróf Széchenyi Család Alapítvány elnöke, Széchenyi Tímea a likeBalatonnak elmondta, hogy felmenői Széchenyi István fiatalabb bátyjának, Pálnak rokonai, Imre a másik ág a családfán.

A Széchenyi család leszármazottai, jobbra, kalapban Széchenyi Tímea (Fotó: Krausz Andrea)

– Át szeretnénk adni a múltunkat, és továbbfolytatni a Széchényiek munkáját, szellemi és kulturális örökségét – foglalta össze az alapítvány tevékenységét Széchenyi Tímea. – Nagyon boldog vagyok, hogy felavatták Széchényi Imre szobrát, Balatonföldvár egy fontos része volt a Széchenyiek életének. Nagypapám, gróf Széchenyi Pál is innen indult, a Kishamis nevű vitorláshajó (a Balaton legrégibb műemlék vitorláshajója) a mi örökségünk, bár most nincsen a családnál. Édesapám, Széchenyi Elemér Zánkán, Szepezden élt és itt hajózott a tavon, a Balaton mindannyiunk kedvenc helye – mesélte a leszármazott, aki hozzáfűzte, hogy sajnos még elég keveset tudnak az emberek a Széchényiek múltjáról, ezért is indították el az alapítvány működését.

A balatonföldvári ünnepségsorozat részekén megkoszorúzták Kvassay Jenő emlékművét is a magyar vízügyi szolgálat megszervezőjének 100. évfordulójára emlékezve, valamint a hagyományok szerint megáldották a vitorláshajókat is és megtartották a Sárkányhajós Gyorsulási Bajnokságot a kikötőben.

Sárkányhajós Gyorsulási Bajnokság Balatonföldváron (Fotó: FB/Balatonföldvár város)

 

Tudtad? Széchenyi vagy Széchényi?

Van némi határozatlanság a családnév helyesírásában. Széchényi Ferenc, a Széchényi Könyvtár alapítója, fia, Széchenyi István pedig a Magyar Tudományos Akadémia megalapítója másként írták nevüket, de mindkettőt szécsényinek kell ejteni. Az 1905-ben hozott családi döntés szerint a család nevének egységes írásmódját így határozták meg: Sárvár-felsővidéki gróf Széchényi. Nem követik tehát István grófot, aki egyébként 1822-ig szintén két ékezettel írta nevét. Tehát majdnem mindenki Széchényi, a Gróf Széchenyi Család Alapítvány viszont úgy tűnik, István hagyatékát viszi tovább a névírásban.

Kép és szöveg: Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva