MW | 2023.11.18. 16:00
Balatonföldvári versenyzőket is jelöltek az Év Vitorlázója címre
Az Év Vitorlázója címet és az Év Ifjúsági Vitorlázója különdíjat az Magyar Vitorlás Szövetség elnöksége adományozza. Idén több versenyzőt is jelöltek a balatonföldvári Spartacus Vitorlás Egyletből.

Az Év Vitorlázója cím férfi kategóriájában a balatonföldvári Spartacus Vitorlás Egylet versenyzői, Majthényi Szabolcs és Domokos András is jelölt.

A Majthényi-Domokos páros ezüstérmes lett idén a Repülő hollandi világbajnokságon. Bár az utolsó futamban a földvári Spartacus párosa megelőzte a befutóban a legnagyobb riválisát, a dán Bojsen-Möller testvérpárost, végelszámolásban végül a dánok lettek a jobbak, ők vihették haza az aranyérmet.

A tizennégyszeres világbajnok egység magabiztosan nyerte az idei Repülő Hollandi magyar bajnokságot, a hét futamból ötöt megnyertek.

Majthényi Szabolcs és Domokos András a harmincadik világ-, illetve Európa-bajnoki érmét szerezte meg 2023-ban. Harminc éve kezdték együtt a nemzetközi szintű versenyzést a Repülő hollandi hajóosztályban. Majthényi Szabolcs jelenleg a magyar válogatottal szerepel az SSL Vitorlázó Világkupán két másik földvári versenyzővel, Takácsy Leventével és Gyapjas Zsomborral.

A Tóth Attila-Borda Levente párost is jelölték ebben a kategóriában, akik szintén a Spartacus VE versenyzői.

A párosnak 2023 a harmadik, egyben utolsó évük volt a 29er hajóosztályban. A remek nemzetközi és hazai eredmények mellett az idei világbajnokságon a kilencedik helyen, illetve férfi kategóriában a nyolcadik helyen sikerült végezniük a nagyon erős nemzetközi, 204 egységből álló mezőnyben. Ezzel az eredménnyel jogosulttá váltak a 9-es vitorlaszám használatára.

Az Európa-bajnokságot Svédországban az előkelő hatodik helyen zárták. Az idei évben immáron harmadszor sikerült megvédeniük a magyar bajnoki címüket, ezzel együtt harmadik éve a magyar ranglista első helyén zárták a hazai szezont.

Szép zárása ez az év a 29er pályafutásuknak. A következő szezont a 49er hajóosztályban kezdik, melyben nem titkolt céljuk az olimpiai felkészülés.

Tóth Attila és Borda Levente célja már az olimpiai felkészülés

Az Év Ifjúsági Vitorlázója cím fiú kategóriájában is jelöltek balatonföldvári versenyzőt, mégpedig Héder Benedek Barnát.

Sikeres optimistes karrierje után az ILCA 4 hajóosztályban folytatta idén vitorlázó pályafutását. Sikert sikerre halmozott: a világbajnokságon az összetett negyedik helyen végzett a 287 indulóból, a Koperben rendezett Európa Kupán pedig összetett első helyet ért el.

Hazai vizeken is remekelt, megnyerte az ILCA 4 Országos Bajnokságot és kikapcsolódásként elindult a 420-as országos bajnokságon, ahol Bősze Marcellel a második helyen végzett.

Héder Benedek nem gondolkozik hajóosztály váltáson. Erről így nyilatkozott: „Marad a Laser, hiszen ebben most kezdenek jönni a sikerek, nemzetközi mezőnyökben is. Egyedül azt nem döntöttük még el, hogy folytatom-e még egy évig az ILCA 4-ben, vagy váltok ILCA 6-ra. Ez sok mindentől függ: például hogy a súlyom és a testmagasságom hogyan alakul a közeljövőben.”

Forrás: sonline.hu

Nyitókép: Illusztráció/Mészáros Annarózsa

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva