Krausz Andrea | 2023.10.16. 08:00
Horgot nyelt egy ritkán látható kőforgató Balatonföldváron
Magyarországon ritkán látható madár, egy kőforgató került bajba Balatonföldváron. Lenyelt egy horgot horgászzsinórral együtt. A zsinór pedig egy stég lábára tekeredett.

Október 12-én a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLI) munkatársai Balatonföldvár térségében egy horgot nyelt különleges madárra lettek figyelmesek. A madár csőréből a lenyelt horogra kötött horgászzsinór hosszan kilógott, és egy stég lábára tekeredett.

Hiába vergődött, sehogyan sem tudott megszabadulni szorult helyzetéből

– tájékoztatott a Balaton-felvidéki Nemzeti Park.

Madármentés Balatonföldváron – a kőforgató csőréből kilógott a damil
Fotó: Balaton-felvidéki Nemzeti Park

 

Mint írták, szerencsére a BLI csapatának sikerült megfogni a madarat és elvágni a damilt. A kutatók ezután segítséget kértek a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatától, akik

a sérült madarat a Sóstó Vadvédelmi Központba szállították, hogy további szakszerű ellátásban részesülhessen.

A parti kövek között kutat élelem után

A kőforgató (Arenaria interpres) a fekete rigónál kisebb partimadár. Európa, Ázsia, Észak-Amerika északi térségeinek tundráin, köves tengerparti zónájában és szigetein (például Grönland), a talajon költ. Férgekből, puhatestűekből, ízeltlábúakból álló táplálékát a hullám- és a parti zóna kövei között és alatt, csőrével a puha talajt, a tengerparti homokot és az iszappadokat szondázva keresi. Ősszel felkeresi Európa, Afrika, Amerika, Dél- és Délkelet-Ázsia, Ausztrália és Új-Zéland tengerpartjait.

Magyarországon csak kis számban és ritkán fordul elő a vizes élőhelyeken, például a nagy természetes tavaknál és a halastócsapolásokon.

Nyitókép: Illusztráció/Pixabay

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva