likeBalaton.hu | 2023.11.12. 12:00
A fiatal magyar vitorlázók merjenek nagyot álmodni – Balatonfüreden segítik őket
Ian Ainslie és Berecz Zsombor magyar szövetségi kapitányok a balatonfüredi Kékszalag Port-ban ismertették terveiket. A 2028-as olimpiát megcélozva szeretnének egy Pathway squad nevezetű csapatot felállítani olyan vitorlázókból, akik már 2024-től az olimpiai hajóosztályokban versenyeznek.

Berecz Zsombor szerint az olimpikonok képzése kiemelet fontosságú mindenki számára a vitorlázásban. A szövetségi kapitány ezt azzal magyarázta, hogy

a magas szinten való versenyzés öregbíti a vitorlázás nevét, az eredményesség pedig biztosítja a támogatottságot

– számolt be a hunsail.hu

A balatonfüredi Kékszalag Port-ban tartott összejövetelen ismertették a jelenlegi szerződéses sportolók 2024-es programját, majd Berecz Zsombor kiemelte: megtesznek minden tőlük telhetőt, hogy a jövő évi olimpián minél többen éremmel térjenek haza. Ugyanis mindkét magyar szövetségi kapitány, Ian Ainslie és Berecz Zsombor is nagyra becsülik azt, amilyen magas szintre eljutottak már a profi vitorlázók.

Méltó edzőtársakat keresnek

Berecz Zsombor elmondta azt is, hogy a 2028-as olimpiát megcélozva szeretnének egy Pathway squad nevezetű csapatot felállítani olyan vitorlázókból, akik már 2024-től az olimpiai hajóosztályokban versenyeznek. Fontosnak tartják, hogy

a kiválasztott versenyzők a jelenlegi olimpikonjainknak is már méltó edzőtársaik legyenek, azonban bennük legyen a lehetőség, hogy akár képviseljék hazánkat a 2028-as olimpián.

Ehhez a szövetségi kapitányok szakértői csapatot szeretnének biztosítani a válogatott vitorlázóknak.

A programban résztvevő fiatalok a Development squad nevű csapatot erősítik. A kiválasztott sportolók között már ott lehetnek azok a potenciális vitorlázók, akik képviselhetik hazánkat a 2032-es olimpián.

Márciusban kiválasztó táborba hívják a tehetségeket

Ebbe a csapatba két úton lehet bekerülni. Vannak, akik már részt vettek az első edzőtáborban október végén.

Ezen kívül lesz még egy meghívásos kiválasztó tábor a fiatalok számára 2024. március végén.

Az edzőtáborokon kívül a kiválasztott versenyzők részt vesznek egy mentális és egy fizikai teszten is. Akik ebből a két kiválasztó táborból teljesítik az elvárásokat bekerülnek a Development squadba. Azok, akik nem kaptak meghívást a kiválasztó táborba se csüggedjenek, hiszen lesznek olyan események, ahol azok, akik szeretnék megmutathatják majd a tudásukat.

A fiatal vitorlázók merjenek nagyot álmodni

A szövetségi kapitányok fontosnak tartják, hogy a fiatal vitorlázók merjenek nagyot álmodni, azonban tudják, hogy egy olimpiához vezető úton semmi sem biztos az elbukás lehetőségén kívül. Ez egy kemény munka, ami nem mindenki számára való. Az olimpiára egy osztályban csak egy vitorlázó mehet, azonban a csapatmunka elengedhetetlen az oda vezető úton. Ezért szeretnék népszerűsíteni, hogy minél többen kerüljenek fel, vagy alkossanak nagyhajós csapatokat is.

A Development squad számára a legfontosabb esemény az Ifjúsági világbajnokság lesz jövőre.

A 2024-es évben a fizikai felkészülés mellett negyven nap edzésük lesz, amiből húsz nap csapatedzés és húsz nap osztályspecifikus edzés lesz.

A technikai tréningekhez szeretnének minél jobb szakembereket biztosítani a fiataloknak. Ezeken az edzéseken lehetőségük adódik az edzőknek is meghívásos alapon részt venni, ezzel fejlesztve az edzők szakmai tudását a fiatal vitorlázók mellett.

Balatonfüred lesz a professzionális bázis

A programoknak a Kékszalag Port ad majd otthont, amelyről remélik, hogy professzionális bázisa lehet a versenysportnak. Az osztályszövetségekkel szeretnének együttműködni, annak érdekében, hogy minél több motivált és profi szinten vitorlázni vágyó fiatal edzhessen a majd kikötőben.

Nyitókép: Illusztráció/Török Brigi/Brigipix

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva