likeBalaton.hu | 2023.08.28. 14:00
8 nemzet, 42 hajó, 210 versenyző és magyar bronzérem a vitorlásversenyen
A J24-es Eb-n Sallai Gáborék legjobb magyarként a dobogó harmadik fokán végeztek.

A 2023. augusztus 20-27. között Balatonfüreden, a Balatonfüredi Yacht Club, a Magyar J24-es Osztályszövetség, együttműködésben a Magyar Vitorlás Szövetséggel és a Nemzetközi J24-es Osztállyal rendezte meg a J24-es Európa-bajnokságot.

8 nemzet, 42 hajója és 210 versenyzője az 5 versenynapon a tervezett 10 futamból, 5 érvényes futamot vitorlázott.

Végül a csapatok az utolsó versenynapon már nem is tudtak vízre szállni, így a 4. versenynapon kialakult sorrend alapján osztották ki a kontinens viadal érmeit. Az Európa-bajnoki címet az a Cillian Dickdon kormányozta ír, Headcase szerezte meg. Az ezüstérmes egység Stefan Karsunke kormányzásával a Schwere Jungs lett, míg a bronzérmet a magyar egység Sallai Gábor az iJroncat nevű hajóval szerezte meg.

Fotó: Hungarian J24 Class

 

Az Eb utolsó napján a szélviszonyok nem tették lehetővé egyetlen futam megrendezését sem

Így a 10 futamosra tervezett Eb végül öt futammal zárult. A dán pro, Peter Lübeck vezetésével a Balatonfüredi Yacht Club rendezői mindent kihoztak a rendkívül nehéz és változó szélviszonyokból így szerencsére egy kiejtővel érvényes lett az Európa-bajnokság.

Az Európa-bajnokságon a legjobb tíz csapatot díjazták és külön értékelték az amatőr kategóriát is.

Az ír Headcase (Cillian Dickson) vihette haza a bajnoki trófeát, aki elmondta, hogy nagyon örülnek, hiszen a várakozásaikon felül teljesítettek, rendkívül boldogok, hogy egy igazán erős mezőnyben sikerült a legjobbnak bizonyulni. Készültek a versenyre, hogy a hajó és a csapat is a legjobb formáját hozza. Kiemelte, hogy fantasztikus környezetben lehettek itt, a J24-es osztály pedig nagyon családias és közvetlen csapat.

Tudj meg még többet a balatoni hajózásról itt.

Fotó: Hungarian J24 Class

 

A német Schwere Jungs (Stefan Karsunke) korábban az élen is állt, de végül az ezüstéremmel térhettek haza. Az első ötbe várták magukat, így végül nagyon elégedettek, hiszen nem igazán ehhez a gyenge szélhez vannak szokva.

A bronzérmet a helyi viszonyokat jól ismerő Sallai Gáborék szerezték meg az iJroncattel, a dobogós helynek ők is nagyon örültek, hiszen 2017-ben a 9. helyen végeztek, és most azt a cél tűzték ki, hogy ezen a helyezésen javítsanak, és ez sikerült is.

Fotó: Hungarian J24 Class

 

A negyedik helyen az amerikai Kurt Dammeier az Amuse Bouche-al végzett. Az ötödik helyezett a görög Hellenic Police (Alexandros Tagaropoulos) lett, a hatodik az olasz La Superba (Ignazio Bonanno), a hetedik helyezett egy magyar csapat a JBond lett Tomai Balázs kormányzásával. Őket követték a 8. helyen a német Hungriger Wolf (Fritz Meyer), majd a 9., szintén olasz Pilgrim (Gian Bartolo Barnao), a top 10-et pedig a magyar El NINO zárta Litkey Farkassal a kormánynál.

A nemzetközi J24-es osztály számára nagyon fontos, hogy az osztály folyamatos utánpótlása meglegyen, és minél szélesebb korosztályt és rétegeket érjenek el, ezért külön díjat kapott a legjobb U25-ös csapat, a legjobb női egység és a legidősebb versenyzői is. A legjobb U25-ös csapat vándordíja mellé, Fluck Izabella, szintén U25-ös J24-es vitorlázó készített egy különleges, öt elemből álló saját festménysorozatot. A legjobb U25-ös egység Kovács Attila kormányzásával a magyar Jinge lett az MVM-ből. A legjobb női csapat címét a német Rotogirl nyerte el, míg a legidősebb és legeredményesebb versenyző, az olasz Mauro Benfatto lett.

Tervezd meg az utazást!:


Nyitókép: Hungarian J24 Class

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva