likeBalaton.hu | 2023.07.06. 17:15
A Fifty-Fifty újra történelmet írt – több mint két órával megdöntötte a Kékszalag rekordját
Az erős szél miatt 9 óra helyett 11 órakor rajtolt el Balatonfüredről a 55. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj, melyen hatalmas időrekord született. 5 óra 3 perces 56 másodperces idővel ért be elsőként az eddigi csúcstartó MLS Raiffeisen 5050 Fifty-Fifty.

A csütörtökön 11 órakor rajtoló 55. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjra összesen 2532 vitorlázó adta le a nevezését. Ők 515 hajóval (ezen belül nyolc külföldi) vágott neki a több mint 150 kilométeres távnak. A szervezők azt írták, összesen 29 hajóosztályban és nyolc értékelési csoportban értékelik a versenyt.

Az 55. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj mezőnye a rajt előtt
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

A kikötés miatt jelentett gondot a nagy szél

A meteorológusok már szerdán viharos szelet jósoltak a tavon, ezért a csütörtöki 9 óráról 11 órára halasztották Kékszalag rajtját. Mint mondták, a vitorlázók többségének nem okoz gondot a 60 km/órás szél, de a versenyre érkező hajók kikötői vendéghelyek hiánya miatt nem tudott biztonságosan kikötni.

A szél így is a versenyzők oldalán állt, ami lehetővé tette, hogy a hajók nagyon gyorsan teljesítsék a távot. Bár az előzetes szakértői vélemények szerint szinte biztos volt, hogy egy katamarános hajó fog győzni, az átlagosnál erősebb szél miatt a Fifty-Fifty csapata végig az élen száguldott, és sokkal gyorsabban érte el keszthelyi fordulót, mint korábban bármikor.

Űridőt ért el az MLS Raiffeisen 5050 Fifty-Fifty

Űridővel, új rekorddal 5 óra 3 perc 56 másodperc alatt be is ért a füredi célba, ezzel

több mint 2 órával megdöntötte saját rekordját, ami 7 óra 13 perc volt.

Józsa Márton hajója negyedik győzelmét aratta a verseny történetében 2012, 2014, 2022 után.

– Ha nem lett volna egy-két leállás, például Siófoknál, akkor a korábban jelzett négy és fél órás befutási idő sem lehetetlen! Tehát van még min javítani – mondta Józsa Márton a Fifty-fifty kormányosa a befutó után.

A csapat tagjai:

Józsa Márton kormányos

Goszleth Marcell

Németh Áron

Adorján Csaba

Józsa–Kovács Attila

Dénes Bence

Erőss Lóránd

 

Második lett az RMS, a dobogó harmadik fokára pedig Prospex-Delta Sailing Team tagjai léphetnek. A negyedik helyen a Team Kaáli végzett.

Nyitókép: MTI/ Vasvári Tamás

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva