MW | 2024.07.26. 14:00
A Kék után itt a Zöldszalag!
Július utolsó hétvégéjén rendezik kibővített formában a Zöldszalag Regattát a Balatonon, amely az elektromos hajózás szerelmesinek nagy éves versenye és eseménye.

A Zöldszalag Regatta egyszerre hajóverseny és játékos családi vetélkedő, hiszen a résztvevők feladata az, hogy felkutassák a keleti medencében a szervezők által kihelyezett bójákat (amelyek többnyire – de nem mindig – veszteglő vitorláshajók) és azok sorszámával fényképezzék le magukat. Vagyis maga a verseny a gyakorlatban úgy zajlik, hogy család vagy baráti társaság egy tagja vezeti a hajót, valaki folyamatosan a GPS-t figyeli, a társaság többi tagja pedig távcsővel kémleli az útvonal közelében veszteglő hajókat az útpontokat keresve.

Forrás: vitorlazasmagazin.hu

Játékos és családbarát formátuma mellett a Zöldszalag Regatta azért komoly verseny is, ahol a navigációs ismeretek, a legrövidebb út megtételére való törekvés, az energia gazdaságos beosztása és az éles szem egyaránt fontos tényező a sikerhez. Sőt, még akár a széllel sem árt számolni.

A többi hajóversenyhez hasonlóan a Zöldszalag is technikai jellegű kihívás, ezért a rendezők a különböző méret- és teljesítményszintű hajókat külön-külön osztályokba sorolva értékeli. (Hasonlóan, mint a vitorlásoknál alkalmazott Yardstick vagy IRC, ORC, stb.)

Az idei évben a szervezők a versenyt három különböző futammal rendezik meg a korábbi egy helyett annak érdekében, hogy a tó minden pontjáról teljesíteni lehessen a kihívást. A 13. Zöldszalag Regatta külön „keleti” futamot indít Balatonkeneséről a Balatonfői Yacht Clubból és külön „nyugati” futamot rendez Balatonfüredi rajtolással. Az igazán nagy kihívásra vágyakozók számára pedig ott az úgynevezett Abszolút futam. amely a teljes keleti medencét lefedi és a hajósoknak egész napos kihívást és versenyzést biztosít, ugyanis Kenesétől Tihanyig mind az északi mind pedig a déli parti útpontokat teljesíteni kell.

Persze, ezek az e-hajók nem száguldanak, csak csendben, méltósággal suhannak a versenyen, hiszen a környezetbarát hajtásláncuk nem a teljesítményre, hanem a hosszú menetidő elérésére vannak optimalizálva. A délelőtt rajtoló e-hajók jellemzően 7-9 km/h-ás sebességgel teljesítik a Balaton keleti medencéjében a versenyt.

Fotó: Zöldszalag Regatta hivatalos sajtófotó

Nevezni Balatonkenesén a Balatonfői Yacht Clubban és Balatonfüreden a BYC kikötőben lehet 25-én 16:00 és 20:00 óra között, illetve 26-án 9:00-tól 11:00 óráig, a verseny 26-án délelőtt rajtol mindkét helyszínről egyszerre. Az eredményhirdetés és a versenyhétvége egyéb programjai Balatonkenesén lesznek megtartva ahol a szervezők Rakonczai Imre koncerttel és gálavacsorával várják majd a résztvevő hajósokat 27-én este.

A Zöldszalag Regattáról

A Zöldszalag Regatta a balatoni elektromos hajósok nagy versenye, amelyet először 2012-ben rendezett meg az ötletgazda Balatonfői Yacht Club vezetősége. A rendezvény instant sikernek bizonyult, hiszen az akkori balatoni e-flotta majdnem egyharmada rajthoz állt az egyszerre játékos és komoly futamon. Érdemes belegondolni: arányaiban ez azt jelenti, mintha a Kékszalagon több mint háromezer vitorlás indulna!

Zöldszalag Regatta hivatalos sajtófotó

A verseny azóta évről évre egyre több résztvevőt vonz a Balaton minden kikötőjéből Kenesére, ahol is több száz zöld hajós tölt együtt egy remek hangulatú hétvégét, esténként a vacsora és a zenés programok mellett ismerkedve, beszélgetve, tapasztalatokat cserélve egymással.

A rendezvény egyben az elektromos hajópark látványos seregszemléje is, hiszen a mezőny nagy részét adó Wia modellek mellett évről évre mind több más márka hajóival is neveznek a csapatok a versenyre. A környezetbarát elektromos technológia rohamos fejlődése, az egyre korszerűbb és nagyobb teljesítményű hajók megjelenése miatt a rendezők évről évre kénytelenek mind több kategóriában értékelni a mezőnyt annak érdekében, hogy minden csapat nagyjából egyforma eséllyel rajtolhasson. A csillagtúra jellegű futam egyszerre teszi próbára a csapatok navigációs képességét és ügyességét, illetve a hajók akkumulátorpakkját és hajtásláncát, jól demonstrálva, hogy milyen kiforrott és megbízható nagyteljesítményű elektromos rendszerek szolgálják a környezettudatos hajózást a Balatonon.

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


Forrás: vitorlazasmagazin.hu
Nyitókép: Zöldszalag Regatta

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva