likeBalaton.hu | 2024.10.20. 14:00
Vadmacska a Balatonnál: lehet, hogy a te cicádban is vannak vadmacska gének?
Tudtad, hogy a Balaton környékén vadmacskák is élnek?

Az európai vadmacska idén elnyerte az év emlőse címet, és nem véletlenül! Ezek a rejtélyes ragadozók éjjel és szürkületkor bújnak elő, és talán nem is sejted, de lehet, hogy a te cicádban is vadmacska gének lapulnak!

A BalatonScience podcastjében Lanszki József tudományos tanácsadó beszélt erről az izgalmas állatról.

balatoni vadmacska

Vadmacska kameracsapdás felvétele
Fotó: Lanszki József

A vadmacska és a házimacska titkos kapcsolata

Az európai vadmacska és a házimacska közeli rokonok, de nem ugyanaz a faj. Míg a házimacska több ezer évvel ezelőtt saját magát háziasította az ember mellett, a vadmacska a természet érintetlen területein maradt meg. Magyarországon sajnos

a vadmacskák hibridizálódása, azaz a házimacskákkal való kereszteződése elég gyakori.

Egy húsz évvel ezelőtti vizsgálat szerint a hazai vadmacskák 40 százaléka hibrid lehet, de a legfrissebb adatok szerint ez az arány még magasabb is lehet!

A macskákról szőrcsapdázással gyűjtenek mintát a genetikai vizsgálatokhoz. A szőrcsapdák lényege, hogy a vizsgálandó terület több pontján macskagyökér és macskamenta kivonattal kezelt tapadó felületeket hoznak létre. Az ezekhez dörgölőző macska jó esetben néhány, vizsgálatra alkalmas szőrszálat hagy a szőrgyűjtő felületén. Genetikai vizsgálattal megállapítható, hogy tisztavérű vadmacska, házimacska, vagy hibridjük hagyta a szőrszálat a felületen.

Tényleg úszik a vadmacska a Kis-Balatonnál?

Igen! A Kis-Balaton mocsárvidékén gyakran figyelnek meg vadmacskákat, sőt, előfordult, hogy egy rutinos vadmacska februárban átkelt a Zala folyón! Ez a faj tehát nem csak az erdős területeken él meg, hanem akár egy vizes élőhelyen is otthon érzi magát. A vadmacskák nem ölnek szórakozásból, kizárólag zsákmányszerzés céljából vadásznak, és főként rágcsálókból áll az étrendjük, de mezei nyulak és kisebb madarak is szerepelhetnek a menüjükön.

Az európai vadmacska az év emlősének választott fokozottan védett állat.

Nézd meg a balatoni vadmacskák megfigyeléséről készült videót!

Vajon a te macskád is vadmacska hibrid lehet?

Az ELTE Etológia Tanszéke és a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet egy kérdőíves kutatást indított, hogy kiderítse, mennyire elterjedtek a vadmacska gének a házimacskákban. A hibrid macskák küllemükben és viselkedésükben is eltérhetnek a házi cicáktól, és a kutatók arra kíváncsiak, hogy ezek a vadmacska tulajdonságok hogyan jelennek meg az ember mellett élő macskákban. Ha érdekel, hogy a te cicád mennyire vad, töltsd ki a kérdőívet!

Bár a vadmacska több szempontból hasonlít a cirmos házimacskára, néhány különbséget egy figyelmes megfigyelő is észrevehet.

vadmacska

Vadmacska hibrid
Fotó: Lanszki József

A legfontosabb eltérések

Hátszíj-sáv: A vadmacska hátán egy jól körülhatárolható, vastagabb sötét sáv húzódik végig, amely a farok tövénél ér véget. Ezzel szemben a házimacskánál több vékonyabb sáv is lehet, amelyek gyakran összemosódnak, vagy egyáltalán nem láthatóak.

Farok mintázata: A vadmacska farka tompán végződik, fekete farokvéggel, és a farokgyűrűk is vastagabbak, körülbelül egy-két centiméter szélesek. Ezek a gyűrűk teljesen körbeérik a farkát, míg a hibrid macskáknál a gyűrűk egy része nem záródik teljesen, így olyan benyomást kelthet, mintha menetes lenne a farkuk.

Oldalsávok: A vadmacska oldalsávjai világosabb tónusúak és folyamatosak, nem szakadoznak meg, míg a házimacskánál gyakori a pöttyözöttség és a töredezett mintázat.

Farkgyűrű és hátszíj kapcsolat: Vadmacskáknál a hátukon lévő sáv a faroktőnél megszakad, míg a hibrideknél ez a sáv továbbhalad a farokgyűrűk felé, gyakran összeköti a háti oldalon.

Ezek a különbségek megfigyelhetők kameracsapdás felvételeken is, de ha egy vadmacskát vagy hibridet látsz, érdemes alaposan megfigyelni ezeket a jellegzetességeket!

vadmacska a balatonnál

A hátukon lévő sáv a faroktőnél megszakad
Fotó: shutterstock

Segítsd a kutatást!

Ha látsz vadmacskát a Balaton környékén, vagy akár egy elpusztult példányt az út szélén, küldj képet a kutatóknak! Ezzel nemcsak a vadmacska populáció kutatásához járulsz hozzá, hanem segítheted a ritka ragadozó megőrzését is.

Talán épp a te kertedben dorombol egy vadmacska-rokon? Derítsd ki most!

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva