Krausz Andrea | 2023.09.01. 08:00
Teherautószámra szeretnék leadni a macskákat Siófokon
Folyamatosan cseng a Siófoki Állatvédő Alapítvány telefonszáma, hogy az állatmentéssel foglalkozó szakemberek helyezzék el a nyaralóvendégek által etetett, de mostanra már gazdátlanná vált cicákat, vagy a saját szaporulatot. Naponta 30-50 macskát is leadnának, de már nincs hely.

Drámai helyzetbe került a menhely, mert nem tudnak több cicát befogadni.

– Siófokon és környékén nagyon nagy problémát jelent, hogy nyáron az ingatlantulajdonosok és az üdülővendégek elkezdik etetni őket

– mondja Lajos Valéria, a Siófoki Állatvédő Alapítvány munkatársa. – A vakáció végén pedig sorjáznak a bejelentések, hogy ők egész nyáron etették, de most már hazamennek, mit csináljanak a cicákkal.

Folyamatosan csöng a telefonunk, napi 30-50 macskát szeretnének a menhelyre leadni, de nálunk már nincs hely.

60-70 felnőtt macskánk van: félszeműek, félfülűek, háromlábúak. Őket már senki sem akarja befogadni. De a teljesen ép, tündéri cicákra sincs érdeklődés. Hiába mutatunk róluk fotókat a közösségi oldalunkon – teszi hozzá elkeseredve a szakember, aki szerint lassan összedől az állatvédelem.

Főként a macskák jelentenek gondot. A kutyák ugyanis nem szaporodnak olyan mértékben, mint a cicák.

Utóbbiakra nincs pénz, nincsenek adományok. (A siófoki menhely egy másik telephelyen kutyusoknak nyújt menedéket, és számos esetben sikerült gazdát is találni a blökiknek.)

A nyaralókban etetett macskákról gondoskodni kell
Fotó: Pixabay

Felelősséggel tartozunk értük

Sajnos tendencia, hogy sokan nincsenek tisztában a felelős macskatartás szabályaival. Ugye, senki sem gondolja komolyan, hogy a nyaralóba etetett édes szőrgombócokat magukra lehet hagyni?! Kár szépíteni, a házi macska ilyen esetben ugyanis legtöbbször már a telet sem éli túl. Az ivaros, kijáró, túlszaporodó, betegségeket terjesztő macskák súlyos problémát jelentenek az üdülővárosokban is.

– Az állatelhagyás az állatvédelmi törvény szerint büntetendő. A felelős macskatartás egyik legfontosabb része, hogy a gazda ivartalanítja házi kedvencét.

Az állatvédelmi törvény szerint, ha valaki elkezdi etetni a macskát, onnantól fogva felelősséggel tartozik érte.

Azt is meg kell oldania, hogy ne maradjon étel nélkül. És ha már eteti, akkor az ő felelőssége az is, hogy ne kóvályogjon, és ne üsse el az autó – figyelmeztet Lajos Valéria.

Ne legyen állatelhagyás a bűnünk!
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

Bármikor magadhoz vehetsz egy cicát!

Az állatvédők Siófokon kiscicák és felnőtt macskák örökbefogadásában szívesen közvetítenek. Addig is úgy várják a macskák befogásához, ivartalanításához, orvosi ellátásához, ideiglenes vagy végleges örökbeadásához való anyagi jellegű segítségnyújtást, mint a megváltást.

Aki macskát szeretne, ide kattintson!

Nyitókép: Illusztráció/Pixabay/Olgaozik

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva