likeBalaton.hu | 2023.09.30. 12:00
Balatoni olaszrizling aranyérmes az Országház Bora-versenyen
A Balaton északi és déli partján készített borok egyedi jellegben és ízben különböznek. Somogyi bort díjaztak az Országházban.

Kihirdették Az Országház Bora verseny idei győzteseit csütörtökön, az elismeréseket Kövér László házelnök adta át a nyerteseknek a Parlament épületében. Az Olaszrizling kategóriában első helyezést ért el a balatonőszödi Androsics Birtok 2022-es évjáratú Olaszrizling Sur Lie borával.

A Balaton északi és déli partján készített borok fajtákban hasonlók, de terroirban, vagyis egyedi jellegben és ízben különböznek.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy a bor és a sör is kifejezetten vonzó az őszi balatoni turizmusban. A magyar bormarketinggel foglalkozó szervezeteknek több és kreatívabb kommunikációs megoldásra van szükségük. Mindez komoly üzleti, turisztikai potenciál is lehet a jövőben, hiszen egyes nemzetközi kutatások szerint, a 2023-2033 időszakban, az éves növekedési rátája 13 százalékos lesz a borturizmus területén.

Simon Zoltánt, a Dél-Zala Hegyközség elnöke, Hegyközségi Nemzeti Tanács Zalai Borvidék borászati küldötte úgy véli, hogy évtizedek óta feltörekvő, egyre minőségibb produktumokat termelő borvidék lett a zalai. Több szőlőfajtával foglalkoznak a gazdák Zalában, ezért sokszínű a borkínálat.

A Veszprém vármegyei régió tekintetében pedig már augusztus végén lehetett látni, hogy kiváló évjáratra számíthat a balatoni borrégió. A két fiatal borász, a Veszprémi Érseki Pincészetet 2020 óta főborászként vezető Benesch Antal, valamint a 90 hektár szőlőt művelő és sikeres borászatot működtető Bujdosó család harmadik generációjának tagja, Bujdosó Ferenc. Mindketten a tradíció és az innováció ötvözésében hisznek, az Érseki Pincészet főborászának egyik célja például, hogy új borokkal bővítse kínálatukat – mindezt a mostanihoz hasonló, magas minőségben.

Tervezd meg az utazást!



:


 

Forrás: sonline.hu
Nyitókép: sonline.hu/Németh Levente

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva