Keszey Ágnes | 2021.07.06. 20:00
Bronzérmes a balatonfüredi fagyi az Év fagylaltja versenyen
Édes tejföl cumberland mártással. Ez a kreáció, illetve készítője, a balatonfüredi Bagaméri Fagylaltozóban dolgozó Márton Brigitta érte el a harmadik helyezést a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete által idén is meghirdetett versenyen.

A szervezet hagyományosan minden évben felhívással fordul a cukrászdák, fagylaltozók felé, hogy egyedi kreációkat készítsenek. Mint a versenykiírásból kiderül, az Év fagylaltja verseny célja, hogy népszerűsítsék a klasszikus és hagyományos jó minőségű kézműves fagylaltot. Alapfeltétel, hogy a fagyik csak természetes anyagokból készülhetnek,s az öntetek és variegátók (ezek magas gyümölcstartalmú díszítőanyagok) csak olyanok lehetnek, melyeket a fagyi kitalálója készített.
A versenyt mindig több kategóriában hirdetik meg. A két kézműves szekció egyike volt az erdő-mező ízei elnevezésű kategóiria Ezt a Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás tiszteletére hozták létre a szervezők, s olyan fagylaltokat vártak, melyek jellegzetes, meghatározó ízei Magyarország erdeiben és mezein megtalálható összetevőkből származnak. A harmadik kategória pedig az alapanyaggyártók megmérettetése volt.

Bronzérmes balatoni fagyi

Az elődöntők után hétfőn tartották meg az országos döntőt. Ide a kézműves kategóriába nevezett 63 fagyi közül 20 került, és az alapanyaggyártók is indítottak 17 fagyit. Az aranyérmet és az Év fagylaltja címet, valamint a vele járó vándorkupát a Bíborka fantázianevű, szedres-csilis- étcsokoládés fagyival, a békéscsabai Cafe One-os Fehér Gergő érdemelte ki. Ezüstérmet nyert a Balzsamos sült áfonya lágy kecskesajttal – Koncz Andrea (Sissi Fagylaltozó, Gödöllő).
Bronzérmet érdemelt ki az Édes tejföl Cumberland mártással – Márton Brigitta (Bagaméri Fagylaltozó, Balatonfüred).

Fotó: Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete Facebook-oldala sajtóközlemény


A fagylaltozó nem először mérettette meg magát az országos versenyen, ezért bátran ismét versenybe szálltak ismét – főleg a tavalyi siker után, hiszen a Bagaméri készítette a 2020-as év Balaton fagyiját, a Levendulás kajszibarackot

– Úgy éreztük, hogy ez a fagylaltunk jó helyezést érhetne el. Ezt az édes tejfölt már két-három éve készítjük, mindig van a pultban. Azt gondoltuk, hogy ez az édes tejföl a gasztronómiához is kapcsolódik, a mártás pedig illeszkedik a másik vonulathoz is. A Cumberland-mártás piros ribizli, pici vörösbor, rózsabors keveréke, narancshéjjal és citrommal. E kettő nagyon jól harmonizál. A szósznak van egy jellegzettes, savanykás ízvilága, ami nagyonjól illik az édes tejfölhöz. A kreáció alkotója a lányom, Márton Brigitta, akivel már két éve együtt dolgozunk a műhelyben. Ő is mindenképpen szerette volna megmérettetni magát – mondta el a likeBalatonnak a 25 éve működő Bagaméri fagylaltozó tulajdonosa, Marton Sándor.

 

Az Év fagylaltja versenyen az erdő-mező ízei kategória aranyérmese a Rozmaringos-málnás étcsokoládé – Nagy László (Marcipán Cukrászda, Dunaföldvár). Ezüstérmet kapott a Szelíd kender vad szederrel – Koncz Andrea (Sissi Fagylaltozó, Gödöllő), bronzérmet pedig a Mezei kakukkfütty – Reif Ferenc (Dock Cukrászda, Polgárdi).

Az alapanyaggyártók, forgalmazók versenyében első a Fehérkávé sós karamellel – Kádár Ferenc (m-GEL Hungary Kft.), második a Caffé Corretto con Pistacchio – Szendrei Attila (PreGel Magyarország Kft.), harmadik pedig az Álom luxuskivitelben – Nagy László (Békás Kft.). Különdíjakat is odaítéltek az Év fagylaltja versenyen. Közönségdíjat kapott a Balzsamos sült áfonya lágy kecskesajttal – Koncz Andrea (Sissi Fagylaltozó, Gödöllő), a szakmai szervezetek különdíját érdemelt ki a már említett Mezei kakukkfütty, az IKON borászat különdíját pedig a Balzsamos sült áfonya lágy kecskesajttal.

Évek óta élvonalban a balatoni fagyizók

A neves zsűritagok között balatoni szakemberek is jelen voltak, így a szakmai zsűri egyik tagja a Bringatanya számos díjjal büszkélkedhető fagylaltmestere, Somogyi Renáta volt, a szakmai szervezetek delegáltjaként bírált Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke, a közönségzsűri tagjai között pedig a dél-balatoni Ikon borászat képviseletében Konyári Borbála borász.

Fotó: Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete Facebook-oldala sajtóközlemény

Az Év fagylaltja versenyen a döntősök között voltak még balatoni kreációk.

A Bagaméri indított még egy fagyit: a Berényi gesztenyét. Ez az „erdő-mező ízei” szekcióban szerepelt, csakúgy, mint a balatonszemesi Margaréta fagyizó– Böröczky-Asztalos Ágnes kreációja, a Sós mandula mézes áfonyával – s ugyancsak itt készült a másik kategória egy másik döntőse: a birsalmasajt fagylalt.
Egyébként tavaly is sikerrel szerepelt a Balaton térsége a versenyen: akkor egy másik balatonfüredi fagyizó finomsága lett az Év fagylaltja.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva