likeBalaton.hu | 2022.03.07. 10:00
Füredi Tavaszi Fesztivál: rendezvénykavalkád vár az ünnepi hétvégén
Filmklub, népzenei koncert, táncház, bábszínház, népi játszótér, alkotóműhely és reformkori séta is lesz.

Felelevenítik az 1848-as forradalom világát és történéseit

Március 11. és 15. között reformkori viseletbe öltözött hölgyek és urak, néptáncosok, zenészek, művészek és színészhallgatók népesítik be Balatonfüredet a Füredi Tavaszi Fesztiválon ebben az évben is. A reformkori városrészben március 14-én történelmi élőjátékkal, fáklyás felvonulással várják az ünneplőket. Az élőjátékot Novák Péter írta, Krámer György rendezte, közreműködnek a Reformkori Hagyományőrzők és a Balaton Táncegyüttes.

A fesztivál ez év március idusán is szeretne minden korosztályt megszólítani, a sokszínű kulturális programok tartalmas feltöltődést ígérnek minden érdeklődőnek.

– Március 15. ünnepe minden magyar ember számára fontos, hiszen a szabadságról, az önrendelkezésről szól. Balatonfüreden rengeteg 1848-as emlék található, érdemes végigsétálni a városon és meglátogatni ezeket a kegyhelyeket. Számomra sokkal aktívabb, izgalmasabb élmény ez az együttlét, mint állni egy színpad előtt, és figyelni mások játékát. A közös játékban velünk tartanak Kéri Kitty, Gazdag Tibor színművészek, a Reformkori Hagyományőrzők és a Balaton Táncegyüttes – hangsúlyozta Novák Péter.

 

A Tavaszi Fesztivál programjai 2022-ben

Lesz filmklub, népzenei koncert, táncház, a békéscsabai Napsugár Bábszínház két előadása, a népi játszótér, bütykölde és alkotóműhely, Pörköltészet és reformkori séta az egész család számára több napos kikapcsolódást ígérnek. A Kisfaludy Színház közönségét ebben az évben Székely Csaba Bányavirág című tragikomédiája, valamint egy Szendrey Júlia és Nemes Nagy Ágnes műveiből készült est várja, amelyben mester és tanítvány együtt lépnek színpadra: Virágh Panna és Kéri Kitty.

Ha már Balatonfüreden jársz, nézd meg a város látnivalóit – itt mutatjuk, hogy merre indulj.

– Az mindig egy személyes vallomás, hogy kit mi fog meg egy költő gondolataiból. Szendrey Júliát ezúttal Virágh Panna, egyetemi hallgató szemén keresztül ismerhetjük meg. Nemes Nagy Ágnes idén lenne száz éves, és úgy éreztem, hogy ez a két, erős nő sok-sok szállal kapcsolódik egymáshoz. Pannával együtt alakítjuk ki ezt az estet. Sokat próbálunk, és már nemcsak mint tanár és diák, hanem mint két kolléga – mondta Kéri Kitty színművésznő.

Nemes Nagy Ágnes több szállal is kapcsolódik a Balatonhoz, nézd meg itt, hogy hogyan.

Fotó:Nemes Nagy Ágnes Fortepan/Hunyady József

Fotó:Fortepan/Hunyady József

 

Az ország egyik leggazdagabb magyar képzőművészeti gyűjteménye, a Fővárosi Képtár 2022-ben a Vaszary Galériában vendégeskedik.

A gyűjtemény anyagából válogatott főművekkel elmesélhető a magyar modernizmus története, a kiállítás Rippl-Rónai József és Ferenczy Károly alkotásaival indul, s mintegy száz művet felvonultatva a jelenkori alkotókig jut el. A kiállítások kedvelői is találnak érdekességet, hiszen több helyszínen is különleges tárlatok várják az érdeklődőket.

A komolyzene szerelmeseit a Mendelssohn Kamarazenekar tavaszi hangversenye várja

 

Nyitókép: balatonfured.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva