Szücs Ildikó | 2020.09.24. 10:00
Három napos időutazás a romantikus reformkorba Füreden
Idén szeptember 25. és 27. között rendezik meg Balatonfüreden a Romantikus Reformkort, amely színes programokkal várja az érdeklődő időutazókat. A három napos rendezvényen minden program az 1800-as évekbe repít vissza: az éttermekben felszolgált ételektől kezdve, a népművészeti vásáron keresztül egészen a korhű ruhákba öltözött hagyományőrző sétákig.

Balatonfüredet a reformkorban az ország „nyári fővárosának” nevezték, hiszen annak idején sikk volt ellátogatni a Balaton parti településre, ahol politikusok, művészek és főurak is szerettek eltölteni néhány hetet. Akár gyógyulni jött valaki, akár csak azért, hogy jól érezze magát, a városka nyújtotta lehetőségekben már akkor sem lehetett csalódni. A refromkori városrész ma is hűen őrzi ezt az időszakot, az akkor épült nyaralók és villák máig is csodaszép tanúként állnak az idő vonalán.
A romantikus reformkor szerelmeseinek és eziránt érdeklődőknek kihagyhatatlan a XV. Romantikus Reformkor, melyen számos érdekességet kínál, hogy belekóstolhassunk a századfordulós füredi élet hangulatába.

Ízelítő a rendezvény hangulatából
Fotó: Balogh Ákos/Napló

 

A programok között minden nap lesz népművészeti és iparművészeti vásár a Tagore sétányon, valamint játszóház a gyermekeknek a Kenderkóc Népi Játszóházzal.
Kosztümös sétákat tehetünk a Vaszary villától kiindulva a nagy múltú épületek között, megismerve azokat a helyszíneket, ahol füredi lakosok a nagyobb társadalmi eseményeiket tartották, valamint híres költők, írók, művészek fordultak meg az 1800-as években. Lesz hintós felvonulás szintén korhű öltözetben a Reformkori Hagyományőrzők Társaságával. A menetet Sasvári Sándor színművész és lánya, Sasvári Léna vezeti, közben pedig Balatonfüred Város Koncert Fúvószenekara zenél.

A város éttermeiben eredeti recept szerint elkészített reformkori ételeket szolgálnak fel. Szombat délután kísérőprogramként a Borok Házában kóstolhatunk reformkori borokat, vasárnap pedig sétahajókázhatunk a Jókai gőzös fedélzetén.

Vásári komédia, kiállítás, fantasztikus koncertek és táncos műsorok biztosítják a vidám hangulatot, hogy mindenki megtalálja a kedvére való szórakozást. A három napos rendezvény igazi színes csemege a kultúra, művészet és reformkori hangulat szerelmeseinek.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva