Benkő Péter | 2023.07.12. 08:00
Hatalmas ujjongás fogadta a síneken a Bivalyt
Egy különleges gőzös járt a tó körül a napokban. A neve Bivaly.

A Balatonnál nem szokás bivallyal találkozni a síneken

Ez a bivaly ugyanis valójában Bivaly. Hívják Nurminak is és a vasúti nosztalgia-hétvégére érkezett a Balatonhoz. Kilométerekről hallatja jellegzetes kürthangját ez a különleges mozdony, amely igazából egy gőzös. Utazni is lehetett olyan vonattal, amelyet a füstokádó gőzös húzott.

 

 

A Bivaly a 424-es gőzös közismert neve

Nem a teljesítménye miatt érdemelte ki nevét az 1984-ig a magyar vasúti közforgalomban meghatározó gőzös, voltak erősebb mozdonyaink is.

A gőzös egyes példányainak kéménye mögé szerelt víztisztító szarvként előremeredő kihúzósínjeiről kapta nevét.

Ezt, mert – mint írtuk – Nurmi a másik neve, főleg a Dunántúlon, amit meg Paavo Johannes Nurmi finn közép- és hosszútávfutónak a csodafutónak köszönhet a gőzös, példányainak az évtizedek alatt produkált hatalmas futásteljesítménye miatt. A magyar gőzvontatás csodáját 1917-től egészen 1958-ig gyártották

összesen 514 példányt tett sínre a MÁVAG, nagy részüket idehaza.

A többi gőzöst háborús jóvátételként Csehszlovákiába, Jugoszláviába és a Szovjetúnióba szállítottták, de a KNDK-nak (népi Korea) is jutott belőlük. Elláttuk a béketábort, amíg még exportálta a magyar a mozdonyokat.

 

 

A Nurmi-Bivaly gőzös Budapestről érkezett a Balatonhoz, és Balatonfüredtől Tapolcáig cibálta a július 9-én rábízott vonatpárt. Majd Balatonfüredről saját kerekein indult vissza a 424 247-es pályaszámmal. De van még 424-esünk, tervezik a 009-es bevetését is nosztalgiamenetekbe.

 

 

 

 

Tervezd meg az utazást!



:


 

Forrás: veol.hu
Nyitókép: veol.hu/Benkő Péter

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva