likeBalaton.hu | 2023.06.13. 15:30
Itt vannak a top fagyizók a Balaton körül – és egy kis fagyos nyalat történelem
Készüljetek fel egy hűsítő időutazásra, mert most a fagyiról, a jégkrémről lesz szó. Nézzük, milyen fagyit ettünk Balaton partján mostanában, 30 és 60 évvel ezelőtt! No, és persze azt is, hogy most hol a legfinomabb!

Jégkrém a ’60-as években

60 évvel ezelőtt, a hatvanas években a fagylaltozás még igazán különleges alkalomnak számított. A klasszikus ízek voltak a legnépszerűbbek: vanília, csokoládé és eper. A keményfagylalt uralta a piacot, és az embernek igazi élmény volt körbejárni a fagyis kocsikat vagy bemenni a fagylaltozókba, hogy megkóstolhassák az adott szezon legfinomabb ízeit.

 

Egy-egy kis fagyi kóstolás a nap végén, a naplementében sétálva, egy cukrászdában vagy a napközbeni hőségben, a strandon… nos, ez volt a nyár csúcspontja a ’60-as években. Ráadásul ekkor még csak 50 fillér volt egy gombóc ára.

Fotó: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

 

Pár évvel később már nem csak gombócos fagyit nyalhattunk, megérkezett mindenki kedvence, a csavaros lágyfagyi. Főként csoki, vanília vagy vegyes ízben. Nyami!

Fagyi a ’90-es években

30 évvel később, a ’90-es években a fagylalt már elterjedtebb volt, és új ízek és formátumok jelentek meg. A fagylaltozók kísérletezni kezdtek új, izgalmas ízekkel, mint a pisztácia, a tiramisu, vagy az egzotikus gyümölcsök.

A jégkrémek is elterjedtek, különösen a gyerekek és a fiatalok körében. Népszerűek voltak a figurás jégkrémek, a csokiba mártott fagylaltok, vagy a gyümölcs ízesítésű jégkrémek. A nyári hőségben a gyors hűsítőként szolgáló jégkrém igazi sláger volt.

Fagylalt a jelenben: 2023

Ma, 2023-ban, a fagylalt egy igazi gasztronómiai élmény, és sokkal több mint egyszerű hűsítő. A mesterséges ízek helyett a természetes, prémium összetevők és a kézműves fagylaltok kerültek előtérbe. Gyakoriak a szokatlan és izgalmas ízek, mint a levendula, a füge-mascarponé vagy a gin-tonik.

A vegán és laktózmentes opciók is elterjedtek, hogy mindenki megtalálhassa a számára tökéletes fagyit. A fagylaltozókban színes fatáblák, ínycsiklandó képek és kreatív fagyikelyhek hívják fel a figyelmet.

Vajon milyen fagyi vár ránk a jövőben?

Talán a 3D nyomtatású fagyik? Netán az öko-barát csomagolás? Vagy talán mesterséges intelligencia segítségével készülő, személyre szabott fagyiízek?

A jövőben a fagylaltok persze több irányban is fejlődhetnek. (Hú, talán mi adjuk a 2024-es balatoni fagyi ötletét? 🙂

Az egyre jobban személyre szabott termékek iránti igény a fagylaltokra is kiterjedhet. Lehet, hogy a mesterséges intelligencia segítségével készült fagyiízek személyreszabottak lesznek, figyelembe véve az egyén ízlését, étrendi korlátozásait, sőt, talán még az egészségügyi állapotát is?

A fenntarthatóság is egyre fontosabbá válik a fogyasztók számára, így talán a fagylaltgyártók is egyre inkább figyelmebe veszik majd ezt a vonalat is. Újrahasznosítható vagy biológiailag lebomló csomagolások, helyi termékekből készült ízek, és a hulladék minimalizálása, mind fontos szerepet kaphatnak.

Az 3D nyomtatás és a molekuláris gasztronómia segíthet új formákat és textúrákat hozni a fagylaltokba. Elképzelhető, hogy 3D nyomtatott fagylaltot vagy folyékony nitrogénnel készített instant fagyit eszünk a jövőben? A számunkra most elépzelhetetlen technikai változatok mellett pedig biztosan lesznek új ízvilágok is, melyek a jövőbeni gasztronómiai trendeket tükrözik. Talán éppen algafagyit nyalunk majd a tó partján?

Ha nem vársz a jövőre, hanem most ennél jó fagyit a Balatonnál…

Nos, akkor mutatjuk a toplistánkat!

Badacsony – La Téne

Balatonakarattya – Sissi Fagyizó

Balatonalmádi – Stégfagyizó

Balatonboglár – Pacó bácsi fagyizója

Balatonfüred – Bagaméri

Balatonfüred – Füredi Fagyizó

Balatonkenese – FagyiOázis

Balatonfüred – Soprano

Balatonfüred – Love and Gelato

Balatonlelle – Zsúr fagylaltozó

Balatonlelle – Geleta cukrászda

Balatonlelle – Márton cukrászda

Balatonmáriafürdő – Florida Fagyizó

Balatonmáriafürdő – Vitorlás fagyizó

Balatonszárszó – Diána Fagyizó

Balatonszárszó – Léda fagyizó

Balatonszemes – Zamat Fagyizó

Csopak – Csopi Fagyizó

Fonyód – Nosztalgia fagyizó

Fonyód – Perfetto fagyizó

Gyenesdiás – Bringatanya

Keszthely – Libás strand büféje

Mindszentkálla – Kőfagyi

Révfülöp – Móló Cukrászda

Révfülöp – Tat Fagyizó

Siófok – Ice Cream Zagreb

Siófok – Meggyfa Fagylaltműhely

Siófok – Dinasztia cukrászda

Siófok – Grósz fagyizó és kávézó

Szigliget – Szigligeti Fagylaltozó

Tihany – Apátsági Rege cukrászda

Tihany – Erzsike Fagyizó

Tihany – Levendula kézműves fagyizó

Zamárdi – Summer fagyizó

Zamárdi-Felső – Hirschmann Fagyizó

 

Nyitókép: shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva