likeBalaton.hu | 2022.12.15. 16:00
Hungarikum lett a balatonfüredi Anna-bál
A Hungarikum Bizottság budapesti ülésén bejlentették, hogy bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe a teqball mint sport, valamint a 200 éves közösségi ünnep, a balatonfüredi Anna-bál. Ezzel a Hungarikumok Gyűjteményébe tartozó értékek száma 85-re emelkedett.

197 éves történelem az Anna-bál

Az első Anna-bált 1825. július 26-án rendezte meg Balatonfüreden a Horváth-házban Szentgyörgyi Horváth Fülöp János leányának, Anna-Krisztinának a tiszteletére. Balatonfüreden a Szentgyörgyi Horváth család háza nemcsak a társasági élet központja volt, de egyfajta szellemi alkotóműhely is, ahol a század elején kibontakozó reformkor nagyjai időről időre összegyűltek.

Balatonfüred, 2021. július 31. A 196. Anna-bál vendégei táncolnak a balatonfüredi Anna Grand Hotel parkjában 2021. július 31-én.

Ma is a Horváth házban rendezik meg az Anna-bált Füreden
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

 

Gyakran vendégeskedett itt Kossuth Lajos, Széchenyi István és Wesselényi Miklós is.

Anna az első bálon ismerkedett meg későbbi férjével, Kiss Ernővel, aki később az 1848-49-es magyar szabadságharc altábornagyaként a tizenhárom aradi vértanú egyike lett.

Balatonfüred egész hetes fesztivált szervez az Anna-bál köré és minden évben megtartják a szívhalászatot, ahol Krúdy Gyula “Balatoni szívhalászat” című novellája elevenedik meg a bált megelőző napon. A résztvevők egy balatoni motoros hajó fedélzetéről hosszú hálók segítségével próbálják a vízen lebegő fából készült szíveket kihalászni. A szívhalászat fődíjasa kísérőjével a következő évi Anna-bál vendége lesz.

Szívhalászat a Balatonon 2022-ben, a 197. Anna-bál előtt
Fotó: veol.hu/Pesthy Márton

 

Az Anna-bálon minden évben megválasztják a legszebb fiatal bálozót, és két udvarhölgyét. A díjazott hölgyek Herendi porcelánvázát kapnak a Herendi Porcelánmanufaktúra felajánlásaként. Az Anna-bál népszerűségét jól jelzi, hogy a július végi bálra a jegyek minden évben már tavasszal elfogynak.

Az unikális értékeket keresik

Az agrárminiszter sikertörténetnek nevezte a Hungarikumok Gyűjteményét és a Magyar Értéktárat. Nagy István a Hungarikum Bizottság legutóbbi, budapesti ülését követően elmondta: az értékek összegyűjtése mozgalommá nőtt. Országszerte és a határon túl is megmozgat mindenkit; felkutatják a szűkebb környezetükben fellelhető unikális értékeket, hogy bekerüljenek a helyi, a megyei, a külhoni nemzetrész vagy ágazati értéktárba.

A Hungarikumok gyűjteményébe tartozó értékek száma 85-re emelkedett, a Magyar Értéktár elemeinek száma pedig 142-ről 148-ra bővült. Kiemelkedő nemzeti érték lett a szaloncukor, a Hatvani aranyfácán sűrített paradicsom, a muravidéki vágottzsír, a Hajdú lisztek és őrlemények termékcsalád, a korhely halászlé és a hajdúdorogi Krisztus-katonaság görögkatolikus hagyománya.

Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva