likeBalaton | 2022.02.12. 16:00
Irodalmi beszélgetések, filmvetítés és közönségtalálkozó - főszerepben a magyar próza
Irodalmi beszélgetéssel és kötetbemutatóval, Füst Milán megidézésével, rendhagyó gimnáziumi órákkal valamint filmvetítéssel ünneplik meg a városban a magyar széppróza napját. A Jókai Mór születésnapjához kötődő programok ezúttal is alkalmat adnak arra, hogy az irodalom közelebb kerülhessen a közönséghez.

A február 18-26. között zajló programsorozat vendége lesz Géczi János, József Attila-díjas író, aki néhány hete vehette át a Baumgarten-emlékdíjat. Az alkotó A tenyérjós című filozofikus kalandregényéből olvas fel részleteket, majd beszélget a közönséggel. Az esten Kovács Attila zeneszerző-zongoraművész és Oravecz Edit színművész is társául szegődik.

Február 26-án, szombaton, az 55 évvel ezelőtt elhunyt Füst Milánra emlékeznek. A Balaton Moziban levetítik az író remekművéből, a szokásos féltékenységi sztori mennyei magasságait és pokoli mélységeit ábrázoló A feleségem története című regényéből készült Enyedi Ildikó filmet.

Majd aznap délután a Szőcs Géza Irodalmi Szalonban Enyedi Ildikó filmrendező és Schein Gábor író, költő, irodalomtörténész közösen gondolkodnak majd az író műveiről. Füst Milán- Adyval, Móriczcal, Babitscsal, Kosztolányival, Karinthyval együtt – a Nyugat első nemzedékének legkiemelkedőbb alkotói közé tartozott, a magyar irodalom egyik legszerteágazóbb, az összes irodalmi műnemre kiterjedő életművét hozta létre. Eredetisége ellenére azonban csekély hatással volt kortársaira, elismertsége is felemás. A rendkívüli életműben segít eligazodni majd Schein Gábor, aki Füst Milán eddigi legalaposabb monográfiáját jegyzi.
A beszélgetést követően a tervek szerint megalakul a Szőcs Géza Irodalmi Szalon Baráti Kör.

A rendezvénysorozat részeként, február 25-én, a Nyugat prózaíróiról tart rendhagyó irodalmi órát a Lóczy Lajos Gimnáziumban Kovács Krisztina, egyetemi tanár, majd záró rendezvényként február 28-án, Száraz Miklós György, József Attila-díjas, Bertha Bulcsu emlékdíjas és Prima díjas író találkozik a diákokkal.
A részletes programot itt találod

Nyitókép: Az egyik program helyszíne a Vaszary villában található Szőcs Géza Irodalmi Szalon lesz
Fotó: Mészáros Annarózsa

forrás: Balatonfüred önkormányzat

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva