likeBalaton.hu | 2023.04.27. 14:00
Irodalom és Jókai-bableves a hosszú hétvégén Balatonfüreden
Pénteken kezdődik a 32. Jókai napok irodalmi és gasztronómiai fesztivál Balatonfüreden, melyet idén a Petőfi-bicentenárium jegyében rendeznek.

A hétfőig tartó rendezvénysorozat egyebek mellett irodalmi esttel, képzőművészeti- és gyermekprogramokkal, valamint a hagyományos Jókai-bableves-főzőversennyel várja a látogatókat.

Petőfi és Jókai barátsága

A pénteki megnyitóünnepség díszvendége Kiskőrös, valamint a kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum lesz. A rendezvényen mutatják be a Magyar Kultúra folyóirat Petőfi-számát, és a fesztiválra minden évben tematikus tartalommal megjelenő Jókai-kiskönyvet Hansági Ágnes irodalomtörténész közreműködésével, amelynek témája Petőfi és Jókai barátsága lesz. A Kisfaludy Galériában az érdeklődők

Zalán Tibor költő és Huzella Péter Kossuth-díjas zeneszerző és előadóművész közös irodalmi, zenés estjét láthatják.

Megújult a Jókai-emlékház

Szombaton rendezik a Jókai-bableves-főzőversenyt a Koloska-völgyben, a verseny ideje alatt gyerekprogramok, néptánc- és népzenei bemutatók szórakoztatják a látogatókat.
Vasárnap az Arácsi Tájházban májusfát állítanak a Balatonfüred Néptánc Együttes és a Koloska Néptánc Csoport közreműködésével.

A megújult Jókai Mór Emlékházban Praznovszky Mihály irodalomtörténész tart emlékezősétát Petőfi vendégségben Jókainál címmel.

A Vaszary Galériában a Bak Imre-kiállítás záróeseményeire kerül sor, kurátori tárlatvezetéssel és kerekasztal-beszélgetéssel Földényi F. László esztéta, Fehér Dávid és Rókai Enikő művészettörténészek közreműködésével. A Vaszary Alkotóműhelyben a kiállításhoz kapcsolódó családi alkotófoglalkozást tartanak.

Hétfőn a város új kortárs kiállítóterében, a Modern Műtár – Szöllősi-Nagy-Nemes Gyűjteményben tárlatvezetés várja az érdeklődőket.

 

Nyitókép: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva