likeBalaton.hu | 2023.04.21. 16:00
Kortárs kiállítótér nyílik Balatonfüreden
A házaspár a hetvenes években kezdte a képzőművészeti gyűjteményt építeni, most kortárs kiállítótér nyílik általuk Balatonfüreden.

Új kortárs kiállítótér nyílik Balatonfüreden szombattól

A kortárs kiállítótér – amely a Modern Műtár névre hallgat – Szöllősi-Nagy András hidrológus professzor és Nemes Judit festőművész házaspár képzőművészeti és fotográfiai gyűjteményének ad otthont. A Szöllősi-Nagy András hidrológus professzor és Nemes Judit festőművész nevével fémjelzett gyűjtemény harminc év után került haza Párizsból. A kiállítás Balatonfüred két ikonikus villaépületében, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program részeként valósul meg.

Az Európa összeköt elnevezésű, bemutatkozó képzőművészeti tárlatba Rényi András kurátor Bob Bonies, Carlos Cruz-Diez, Haász István, Hantai Simon, Anna Mark, Maurer Dóra, Marta Pan és Luis Tomasello műveit válogatta be. A fotókiállítás kurátora, Somosi Rita Brassai, Paul Alamssy, Benkő Imre, Lucien Hervé, Kerekes Gábor, Kinszki Imre és Sugár Kata munkáit tárja a közönség elé. A szombaton nyíló állandó kiállítás új művekkel bővül.

A műgyűjtő házaspár a hetvenes évek elején kezdte a képzőművészeti gyűjteményt építeni Budapesten. Első szerzeményeik az Európai Iskola néhány, akkor még élő mesterének művei voltak. A nyolcvanas évek végén a házaspár Párizsba költözött, ahol a huszadik században Franciaországban élt magyar képzőművészek és fotográfusok munkái kerültek gyűjteményükbe. A kilencvenes évek közepétől a francia geometrikus művészet képviselőinek alkotásaival, majd a svájci, holland, német, svéd, észak- és latin-amerikai konkrét és geometrikus művészek alkotásaival bűvült a többezer műből álló kollekció.

 

 

 

 

Tervezd meg az utazást!
:

 

Nyitókép: illusztráció/Shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva