Krausz Andrea | 2023.06.20. 08:00
Izgalmas kiállítás nyílt a 70-es években betiltott Boglári Kápolnagalériáról
50 éve tiltották be a politikai, társadalmi kérdésekkel nyíltan foglalkozó neoavantgárd művészeket felvonultató Boglári Kápolnagalériát. A szabadságkereső művészek alkotásai most újraértelmezhetők a balatonfüredi Vaszary Galériában.

Balatonboglár egyik legszebb magaslati helyén áll az a Kék kápolna, amelyben a 70-es években izgalmas művészeti események zajlottak. Galántai György képzőművész, a magyar neoavantgárd egyik meghatározó személyisége 1968 és 1973 között „illegális” kiállítássorozatot és perfomanszokat szervezett ezen a helyszínen. Az illegális azt jelentette, hogy a műveket nem zsűrizték, így elvileg azokat ki sem állíthatták volna.

De a lázadó, nagyon alternatív és ellenálló alkotók – megkerülve az MSZMP hivatalos kultúrpolitikáját – a kortárs magyar művészet egyik legizgalmasabb korszakát hozták létre.

Szentjóby Tamás: Kizárás-gyakorlat; Büntetésmegelőző autoterápia (1972)
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

Kilakoltatott művészek

Főként a helyi pártszervezetnek csípte a szemét a mozgalmas művészeti élet, és a helyi hatóságokkal bezáratták a Boglári Kápolnagalériát. Az 50 évvel ezelőtti eseménynek állít emléket a nyár végéig látogatható „Boglár itt és most – Galántai György balatonboglári kápolnaműterme 1970-1973” című kiállítás Balatonfüreden, a Vaszary Galériában.

A tárlat betekintést nyújt a magyar és néhány határon túli avantgárd és underground művész világába, szabadságtörekvésébe. Azokba az akciókba, performanszokba, amelyek egyediek és megismételhetetlenek voltak. De a korabeli fotók és emlékek révén ma is átélhetők.

A kiállítás célja, hogy a mai kor embere számára is érthetővé tegye a Boglári Kápolnagalériában zajló művészeti törekvéseket.

– Régóta tanítok a Képzőművészeti Egyetemen. És amikor a diákoknak a 70-es évekről magyarázok, rengeteg kontextust kell hozzá varázsolnom, hogy egy picit is értsék ezt a tőlük rendkívül távoli világot – mondta tárlatvezetés közben Mélyi József művészettörténész, a füredi kiállítás kurátora.

Boglár itt és most – Galántai György balatonboglári kápolnaműterme 1970-1973 című kiállítás Balatonfüreden, a Vaszary Galériában
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

Galántai György: „A néző keresse magában az értéket”

A megnyitón ott volt a 82 éves Galántai György is, aki a likeBalaton.hu-nak elárulta: minden pénzét arra költötte, hogy dokumentálja azt az időszakot. Létrehozta az Artpool Művészetkutató Központot és Archívumot, hogy minél érzékletesebbé tegye a kortárs magyar művészet legizgalmasabb korszakát. A Munkácsy-díjas festőművész és grafikus azonban úgy érzi, mindez mára „elszakadt a kortól”.

– Azon töröm a fejem, hogy mivel változtathatnám meg ezt a rosszul gondolkodó világot, amely bele van ragadva a korábbi tudatába. És abban dagonyázik – nyilatkozta lapunknak Galántai György, aki így ajánlja figyelmünkbe a tárlatot:

„Nem kell, hogy tetsszen! Annak ajánlom ezt a kiállítást, aki az igazságot keresi. Úgy nézzék meg, hogy közben keressék magukban az értéket”.

Galántai György 2023-ban az 1971-es Létjelek sorozata előtt
Fotó: Krausz Andrea

A kiállítás 2023. augusztus 24-ig látogatható.

A kiállító művészek listája:

Bak Imre, Balázsovics Mihály, Baranyay András, Breznyik Péter, Kovács Endre, Erdély Miklós, Fazekas Pál, Ficzek Ferenc, Galántai György, Halász Károly, Haraszty István, Haris László, Hencze Tamás, Kismányoky Károly, Kováts Albert, Lakner László, Lantos Ferenc, Molnár V. József, Papp Oszkár, Parrag Emil, Pauer Gyula, Pinczehelyi Sándor, Szeift Béla, Szentjóby Tamás, Szíjártó Kálmán, Szombathy Bálint, Tóth Gábor, Maurer Dóra, Jochen Gerz, Attalai Gábor, Tót Endre, Major János, Richard Kriesche, Roger Willemsen, Andrzej Lachowicz, Natalia Lach-Lachowicz, Klaus Groh, Jirí Valoch, Gáyor Tibor, Gulyás Gyula, Nádor Katalin. Közreműködik: Kis Varsó (Gálik András és Havas Bálint)

Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

 

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa képzőművészeti programjaihoz csatlakozó balatonfüredi Vaszary Galéria a boglári tematikához kapcsolódóan ősszel a Kossuth-díjas Maurer Dóra kiállítását rendezi meg.

Nyitókép: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

 

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva