likeBalaton.hu | 2023.06.30. 14:00
Kékszalag-esélyes katamarán is részt vesz a vasárnapi Horváth Boldizsár vitorlásversenyen
Minden szabadidős vitorlázót várnak vasárnap a Balatonfüredi Yacht Club hagyományos túraversenyére, a 39. Horváth Boldizsár Emlékversenyre. Idén ez egy utolsó versenyzési lehetőség a Kékszalag előtt.

Az egynapos túraverseny egyben a Yardstick Trophy 4. állomása, melynek fő célja a vitorlás szabadidősportot fejlesztése – írja a hunsail.hu.

A túraverseny útvonala Balatonfüred–Paloznak–Tihany–Hajógyári-öböl–Balatonfüred,

limitidő július 02., 16 óra.

A helyszínen is lehet nevezni

Eddig közel 40 hajó előnevezése érkezett be, köztük néhány Kékszalag-esélyes katamarán is. Helyszíni nevezésre és regisztrációra a Balatonfüredi Yacht Club klubszobájában működő helyszíni versenyirodán 2023. július 1-jén 18:00-21:00, valamint július 2-án 7:30-8:00 között lesz lehetőség.

A regattán nem csak az MVSZ-versenyengedéllyel és sportorvosi engedéllyel rendelkező versenyzők nevezhetnek, hanem minden szabadidős és túravitorlázó.

Azonban fontos, hogy a nevezett hajókat a Yardstick értékelés szerint be tudják azonosítani.

A parton sem unatkoznak majd a nézők, ugyanis szebbnél szebb tesztbringákat próbálhatnak ki a Bringalandnak köszönhetően, akik országútival, elektromos trekkinggel, gravellel és csúcs összteleszkópos elektromos montival is készülnek az érdeklődőknek.

Ki volt Horváth Boldizsár?

Dr. Horváth Boldizsár (1897-1970) ortopéd sebész, egyetemi magántanár, az orvostudományok kandidátusa, a Balaton és a vitorlázás szerelmese,

az orvosi segítségre szoruló vitorlázók önzetlen támogatója volt.

A Királyi Magyar Yacht Club balatonföldvári alosztályában kezdett vitorlázni. 1934-ben építtette az Addio 22-es cirkálót (ma Zsarnok), 1937-ben dr. Tuss Miklóstól megvásárolta a Meotis nevű 30-ast, amelyet Addio II.-re keresztelt (később Lucifer, ma ismét Meotis), majd 1942-ben építtette az Addio III. (egy ideig il Gattopardo, ma Addio) nevű 40-es cirkálóját.

Az 1930-as évektől egészen haláláig tagja volt KMYC-nek.

Kilenc magyar bajnoki címe mellett győzött a Kékszalagon is.

Fegyelmezett, kemény vitorlázó volt, aki élvezte a sikerekkel járó elismerést. A háború után az egyik épen maradt jégszán tulajdonosaként lelkes támogatója volt a jégvitorlás versenyeknek.

Nyitókép: Illusztráció/MTI/Vasvári Tamás

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva