Krausz Andrea | 2023.06.29. 10:00
Becsületkassza vár a balatoni Levendula-labirintusban
Izgalmas labirintus várja a levendula szerelmeseit a Balaton északi partján, a Tihanyi-félsziget lábánál fekvő Aszófőn. A levendulából kialakított tündéri kertbe szabadon be lehet menni, csupán egy becsületkasszába várják az elismerést.

Tihany felől közelítve a domboldalra felkúszó Aszófő a középen magasodó templomtornyával már messziről felkelti a figyelmet.

A 71-es út mentén húzódó kerékpárútról jól látszik a Levendula-labirintus, ami tulajdonképpen egy festői mező területén található.

A Balatoni Bringaút mellett terül el a Levendula-labirintus Aszófőn
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

Az ollók oda vannak készítve

A magánkert bejáratánál eligazító táblák, feliratok tájékoztatnak arról, hogy itt önkiszolgálás zajlik. Nyugodtan nézelődjünk, üldögéljünk a padon, találjuk meg a kijáratot a labirintusból, a gyerekek játsszanak, ugráljanak a trambulinon, mi pedig szedjünk levendulát. Az ollók és az aratózacskók ki vannak készítve, csupán annyi az elvárás, hogy a levendulacsokor árát dobjuk be egy dobozba. Vagy némi elismerő adományt, ha jól éreztük magunkat.

A hely azonnal rabul ejt, ugyanis erről a dombról festői kilátás nyílik a Balatonra, egészen pontosan a Sajkodi-öbölre, a Tihanyi-félsziget vonulataira.

Autóval a levendulamező szélén lévő pihenőhelyen kényelmesen leparkolhatunk. Bringával pedig akár egy családi kirándulási célpontja is lehet a levendulamező.

Levendula és pazar kilátás a Sajkodi-öbölre
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

Egy pedagógus a Levendula-labirintus ötletgazdája

A precízen kivitelezett levendulakert tulajdonosa és kivitelezője egy balatonfüredi pedagógus. Tamási Györgyi, a balatonfüredi Lóczy Lajos Gimnázium, a balatonalmádi Magyar-Angol Tannyelvű Gimnázium, valamint egy balatonfűzfői alapítványi iskola egykori matematika-földrajz szakos tanára ma már nem dolgozik iskolai keretek között. A Levendula-labirintus lett az új szenvedélye.

Csak vedd el az ollót és az aratózacskót, majd tedd a pénzt a dobozba!
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

 

Györgyi szeretett volna egy rendhagyó szabadidőparkot létrehozni, ahol az egész család kikapcsolódhat, relaxálhat. 5 évvel ezelőtt egy milliméterpapírra rajzolta fel az útvesztőt, majd zsinegeket kifeszítve, egyenes vonalak mentén kezdte meg a 3500 négyzetméteres terület beültetését. Azóta is egyedül gondozza, kapálja, és vágja vissza a lila virágú növényt. A bokrok szépen megerősödtek, és gyönyörűen kibontakoztak a labirintus „folyosói”.

– Eleinte mindenki kinevetett a környezetemben, hogy nem fog működni a dolog, de most már látni, hogy nem volt igazuk

– mesélte a terület tulajdonosa. – Használják az emberek a becsületkasszát, sőt sokan még néhány soros levelet is bedobnak, melyben megköszönik az élményt. Mások megállnak beszélgetni, ha látnak munka közben. Szeretik, hogy van a kertben egy kis játékosság: a labirintus elágazásaiban táblákon kérdések vannak kitéve a levendulával kapcsolatosan. És ha rossz választ adunk, akkor „zsákutcába jutunk” – mondta Györgyi, aki azt is elárulta, hogy

jövőre a magasabb Intermedia fajtából egy másik labirintus-területet fog megnyitni, ami később virágzik majd.

A táblákon lévő kérdések pedig a legendákkal, hiedelmekkel, valamint a népi megfigyelésekkel kapcsolatosak lesznek.

Amúgy nem csak a levendulavirágzás idején festői a környezet. Nyár elején pipacs, búzavirág és szarkaláb örvendezteti meg az arra járókat. A panoráma pedig megunhatatlan.

További fotók a Levendula-labirintusról:

 

 

Nyitókép: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva