Kovács Erika/veol.hu | 2023.01.13. 16:00
Különleges kiállítások és új múzeum is nyílik idén Balatonfüreden
Bak Imre, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Munkácsy Mihály-díjas és Kossuth-díjas festő kiállításával kezdődik meg Balatonfüreden, a Vaszary Galériában az idei rendkívül gazdag tárlatsorozat, mellyel a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023 EKF) rendezvényeihez csatlakozik a balatoni város. 

A „Művek 2004-2022 című Baki Imre kiállítás megnyitóján Bóka István polgármester mond köszöntőt január 22-én, 16 órakor. A tárlatot pedig Trombitás Tamás, Munkácsy-díjas képzőművész ajánlja a megjelentek figyelmébe. Az alkotásokat május elsejéig lehet megtekinteni.

Bak Imre, a magyarországi neoavantgárd egyik legfontosabb alkotója
Fotó: MTI/Czimbal Gyula

 

Az idei rendkívül gazdag kínálatról Geskó Judit, a Vaszary Galéria kurátora elmondta, a balatonfüredi Vaszary Galériának a VEB2023 EKF rendezvényeihez kapcsolódó kiállítási programja már tavaly elkezdődött. Így a budapesti Fővárosi Képtár anyagából tíz hónapon keresztül lehetett látni egy olyan kiállítást, amely a magyar modernizmus történetét mutatta be. A tárlat a 20. századi művészeti irányzatok és a kortárs művészet több kapcsolódási pontját is feltárta, és fókuszába helyezte a modern és kortárs művészeti irányzatok kánonjának a változásait.

Új kiállítótér létesül Balatonfüreden

Balatonfüred tavasszal, a VEB2023 EKF támogatásával újabb kiállítóhellyel gazdagodik.

Szöllősi-Nagy András és Nemes Judit több ezer darabos, Párizsban felépített gyűjteményéből rendezi be a város az új Modern Műtárat (MoMü).

A Vaszary Galériát és a Szívkórházat összekötő út mentén fekvő új múzeum európai, tengerentúli és magyar anyagában kiemelten fontos a konstruktív és konkrét művészeti irányzatok bemutatása. Ebből a gyűjteményből már egy válogatást bemutatott a galéria, ez a tárlat szintén elvezetett az idei év nemzetközi figyelemre érdemes programjaihoz.

A 99 éves magyar származású francia médiaművész, Vera Molnar képe a MoMü gyűjteményében Balatonfüreden
Fotó: Krausz Andrea

 

A galéria a VEB2023 EKF képzőművészeti programjának egyik kulcselemeként a geometrikus absztrakció és a szisztematikus festészet világhírű képviselőinek, a magyarországi művészeti életben már több mint ötven éve meghatározó szerepet vállaló Maurer Dórának és Bak Imrének rendez kiállításokat.

A neoavantgárd mindkét képviselőjének 1960 körül indult a pályája,

a minimalizmus, a hard age, a shaped canvas (formázott vászon) képviselői közé tartoznak.

– A 20. század folyamán többször is megszületett az igény a művészek részéről, hogy a káoszban rendet teremtsenek. Mindkét alkotó életművének jellemzője, hogy képesek a múlt fragmentumait, a különböző szemantikai és történeti rétegeket jelen idővé formálni. A változásban a változatlan bemutatásával egyúttal egy etikai iskolát is megteremtettek – fogalmazott Geskó Judit.

Balatonboglári kápolnaprojekt Balatonfüreden

A füredi galéria harmadik jelentős kiállítása ugyancsak a VEB2023 EKF program keretében jöhet létre: ez a Balatonboglár 50 címet viselő balatonboglári kápolnaprojekt. Mint ismert,

ötven éve történt, hogy Balatonbogláron a hatóságok bezárták azt a kápolnaműtermet, ahol négy éven át mintegy kétszáz művész állította ki munkáit.

A kápolnakiállítások helyszíne ma is várja a művészetek kedvelőit Balatonbogláron
Fotó: Krausz Andrea

 

A műhely működésének lelke és a projekt megtervezője Galántai György szobrászművész volt. Geskó Judit kurátor kiemelte: az a néhány év pedig, amikor a magyarországi neoavantgárd legjelentősebb alkotói állítottak ki a kápolnában és a városban, egybeesett az 1968-as gazdasági reformok bevezetésével és egy viszonylagos kulturális enyhüléssel, amely 1973-ban radikális véget ért.

Forrás: veol.hu

Nyitókép: MTI/Czimbal Gyula

 

 

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva