Krausz Andrea | 2024.03.18. 14:00
Különleges kiállítások sorjáznak a Balatonfüredi Modern Műtárban
Március 29-én ismét megnyitja kapuit a Balatonfüredi Modern Műtár (MOMŰ) a 2024. évi tavaszi-nyári-őszi kiállítási szezonra.

A MOMŰ-ben a nemzetközi konstruktív, geometrikus és konkrét művészeti állandó kiállítás mellett idén tavasszal két új kiállítás nyílik meg: a MOMŰ fotográfiai programja a következő három évben három tematikus kiállítás köré szerveződik: A test, A munka és A környezet címmel – tájékoztatta szerkesztőségünket a MOMŰ.

Izgalmas művészi fotók az emberi testről

Az első, 2024-es fotókiállítás, melynek kurátora Somosi Rita, a Szöllősi-Nagy–Nemes gyűjtemény testhez kapcsolódó alkotásait helyezi középpontjába.

Miként viszonyulnak a fotográfusok a huszadik század elejétől napjainkig az emberi test ábrázolásához.

Jelen kiállítás, amely április 27-től látogatható, a gyűjteményben szereplő művészeket hívja segítségül, hogy megmutassák milyen változások mentek végbe a műfaj történetében, milyen tendenciák és megközelítések mentén gondolkodnak a fotográfusok a testről.

Frankl Aliona: Kirakati próbababa műhely (1987)
Fotó: MOMŰ – hivatalos

Az első médiaművész, Vera Molnar előtt tisztelegnek

A balatonfüredi MOMŰ időszaki kiállítótermében 2024. május 10-én nyílik meg a tavaly decemberben, Párizsban elhunyt Vera Molnar emlékkiállítása „In memoriam Vera Molnar: Dürer-Cezanne-Klee” címmel.

Az alapító-gyűjtő házaspárt, Szöllősi-Nagy Andrást és Nemes Juditot a művésznőhöz évtizedekig tartó szoros barátság fűzte,

ezért már korábban tervbe vették, hogy az intézmény első két időszaki kiállításán a gyűjtemény kivételesen gazdag Vera Molnár-anyagának bemutatásával köszöntik közelgő 100. születésnapján. (Vera Molnar 2023. december 7-én, Párizsban hunyt el, alig egy hónappal 100. születésnapja előtt.)

A számítógépes művészet úttörőjeként tartják számon Vera Molnart
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

 

Az első, Ritmusok és algoritmusok c. tárlat a művész kreativitásának számítógépes aspektusára fókuszált. A folytatásban Vera Molnar kedvenc művészettörténeti „háziszentjei” idéződnek meg. Dürer, Cezanne és Klee művészetét a képalkotó munka kombinatorikus természete, a választott művészi elvek melletti makacs kitartás és a képi gondolkodás játékossága rokonította az övével.

A magyar származású Vera Molnar 1947-ben Párizsban telepedett le férjével, akivel sokat foglalkoztak az érzékeléspszichológiával. Vera kezdetben képzeletben programozott, majd 1959-től kezdett kombinatorikus képeket készíteni a Sorbonne Egyetem számítógépeinek segítségével. Az alapformákban lévő variációs lehetőségeket kutatta: a sorozatok és a változatok százait állította elő. Vera Molnar tudatosan kereste ezekben azokat a pontokat, ahol művészi érték keletkezik. Művészetének fontos fogalmai a rend és a rendetlenség, a struktúra és a szabadság.

A képzőművész egyik kollekciójáért 2023 júliusban 1,2 millió dollárt (415 millió forint) fizettek a Sothesby’s aukcióján.

A MOMŰ a nyár végén többnapos nemzetközi szimpóziumot rendez Vera Molnar művészetéről.

Nyitókép: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva