Pintér Balázs/magyarnemzet.hu | 2021.09.18. 14:00
Megdöbbentő: rengetegen költöztek a Balatonhoz idén
A költözés nem áll meg. Miért és hogyan zajlott a folyamat, s milyen hatásai vannak?

A Covid hatására csökkent ugyan a belföldi vándorlás mértéke, ám jól kirajzolódóan felerősödött a szuburbanizáció. A járvány hatására felértékelődő helyek forgalma és árai is jelentősen emelkedtek, és ez a folyamat várhatóan nem áll meg a közeljövőben sem. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2020-ban 265 ezren változtattak állandó, 302 ezren pedig ideig­lenes lakhelyet. Az előző évhez képest ez alapján 14 ezerrel kisebb volt a belföldi vándorlás mértéke, amit a statisztikusok a koronavírus-járvány hatásának tulajdonítanak. Viszont – szintén a Covid hatására – a szuburbanizációs folyamatok (lényegében a kiköltözés a nagyvárosból annak agglomerációjába) intenzitása erősödött.

Több magyarországi várost is az elvándorlás jellemzet 2020-ban

Budapest teljes belföldi vándorlási mérlege a korábbi évekhez hasonlóan 2020-ban is negatív egyenleget mutatott, de a veszteség csaknem háromszorosára, 16 400 főre nőtt a 2019-es 5700-ról.
Többi városunkat is elvándorlás jellemezte, ellenben a községekben a belföldi vándorlás pozitív mérleggel járult hozzá a népesedési folyamatokhoz. Az állandó vándorlásokból 13 350 fős, az ideiglenes vándorlásokból 5700 fős nyeresége származott tavaly a községeknek.

Te is azon gondolkodsz, hogy a Balatonhoz költözöl? Megkérdeztük a fuvarozó-költöztetőt, erre számíts.

 

Fotó: Sztráska András/A-Butorfutar.com

Ugrásszerűen nőtt a Balaton vonzereje

Pest megye volt a legkeresettebb lakóhely, de a járvány következtében

a Balaton vonzereje is látványosan nőtt, amit Somogy és Veszprém megye kiemelkedő vándorlási különbözete mutat jól.

Pest megye vándorlási nyereségét legnagyobbrészt a Budapestről odavándorlók adták: 15 650 fővel többen költöztek ki a fővárosból valamely Pest megyei településre, mint fordítva. Bár a legvonzóbb terület 2020-ban is Pest megye volt, az elmúlt két év csökkenő vándorlási különbözete összefüggésben állhat a megyében folyamatosan emelkedő ingatlanárakkal. Itt az OTP Lakóingatlan Értéktérkép adatai szerint tavaly átlagosan 395 ezer forintos négyzetméterárral találkozhattak az érdeklődők.

– A rövid távú folyamatok, a fővárosi ingatlanpiac megtorpanása, az agglomeráció térnyerése és a pandémia miatti korlátozások mellett a népességmozgás hosszú távon is szorosan követi az ingatlanpiac eseményeit. A 2009 és 2013 közötti folyamatos visszaesés a belföldi vándorlásban pontosan egybeesik a hazai ingatlan­árak mélyrepülésével, míg a lakás­piac 2014-es ismételt fellendülése a lakóhelyváltások ugrás­szerű emelkedésében is tetten érhető – mondta az adatokkal összefüggésben Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

Balatoni ingatlanvásárlás és felújítás előtt olvasd el az építész-tervezővel készített beszélgetést, mert rengeteg hasznos tanáccsal szolgál.

Nyaraló Tihanyban
Fotó: Darabos György/lakaskultura.hu

 

– A budapesti lakosság vándorlásból származó csökkenése öt éve tart. Ennek abszolút számban kifejezett mértéke (–8600 fő) 2020-ban 16 éves rekordot döntött. Ezzel egy időben viszont a községek népességgyarapodása megközelítette a 2004-es csúcsot. Érdemes párhuzamot vonni a fővárosban nagyjából ez idő tájt lendületet kapott tömeges lakóparki, nagy volumenű társasházi beruházásokkal, amelyek a megfizethető lakhatás lehetőségével vonzották akkoriban Budapestre a vidéki lakosságot – mutatott rá Valkó Dávid.

A legnépszerűbb megyék mindegyikében növekedtek tavaly az ingatlan­árak

Veszprém megyében 361 ezer, Somogy megyében 444 ezer, Győr-Moson-Sopron megyében csaknem 400 ezer, Fejér megyében megközelítően 330 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár.

Ha már megszerezted a vágyott balatoni ingatlant, itt tudsz inspirálódni a lakásbelsők berendezését illetően.

Számos szuper balatoni ház és lakás berendezéséről mutatunk fotókat.

Az amerikai konyhás, étkezős nappali a központi helyiség
Fotó: Darabos György/lakaskultura.hu

 

Forrás: magyarnemzet.hu
Nyitókép: Shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva