Szaniszló Hajnalka | 2021.05.30. 10:00
Így költözzünk a nyári szezonra a Balatonhoz - segít a fuvarozó
Sokan költöznek a Balatonhoz a nyári szezonra. De vajon mit érdemes figyelembe venni, és mennyibe kerül mindez?

Sztráska Andrást arról kérdeztük, hogyan lehet zökkenőmentes a költözködés. Mesél arról is, hogy milyen furcsaságokkal találkozott már a balatoni fuvarok alkalmával, és kiszámolja, hogy mi mennyibe kerül, ha a tóhoz költöznél a szezonra a családdal.

– Mikor kezdenek költözni az emberek a Balatonhoz és mikor költöznek vissza?
– Április végén kezdenek költözni, de a legnagyobb roham június közepén van. Aztán augusztus közepétől szeptember végéig költöznek vissza az állandó lakóhelyükre. Mindez attól is függ, hogy családokról beszélünk-e és hogy hány évesek a gyerekek. Ez esetben az iskolához és az óvodához is igazítják a visszautat.

– Melyik településekre költöznek a leggyakrabban?
– Egyszer költöztettem valakit Keszthelyre, ezenkívül kizárólag a déli partra.

Siófok, Balatonboglár, Balatonlelle a legnépszerűbbek

ritkábban Balatonfenyes és Balatonszabadi. Azért is költöznek a főváros-közeli településekre, hogy ha valamit el kell intézni, közel legyenek Budapesthez. Volt olyan ügyfelem, aki elmesélte, hogy a családja a teljes szezont a Balatonnál tölti, de ő heti két-három alkalommal a fővárosba utazik a munkája miatt.

– Családokat költöztetsz inkább vagy párok is mennek vagy akár egyedül?
– 80 százalékban családok költöznek a Balatonhoz. Főként, azok, akiknek vannak nyaralója a tónál, de előfordul, hogy a teljes szezonra bérelnek ingatlant – mondta a A-Bútorfutár.com vezetője.

Te is gondolkodsz a balatoni nyaraló vásárlásán? Nézd meg, mit kell tudnod, mielőtt kiválasztod, s hogyan érdemes felújítani az ingatlant.

Fotó: Shutterstock

 

– Milyen költségekkel kell számolni ilyenkor?
– Mi fix óradíjjal és kilométerdíjjal dolgozunk, de ez attól is függ, hogy hány ember kell a költöztetéshez és vannak extra költségek is. A kisebb költözéshez – ahol kevés vagy nincs is bútor, főleg dobozok, zsákok vannak, amelyekben ruhákat és használati tárgyakat visznek az emberek – két ember és egy kisebb autó szükséges. Ez 10.000 Ft/óra + 150Ft/km. A kilométerdíjat oda-vissza útra is felszámoljuk. Gyakori, hogy több bútort visznek magukkal. Főként hűtőt, mosógépet és egy kisebb kanapét vagy ágyakat is. Ezek a balatoni nyaralók ritkán vannak teljesen felszerelve és gépesítve. Ebben az esetben nagyobb autó/autók és minimum négy ember kell, ami már 20.000 Ft/óra és minden autó esetében pluszban számolni kell a kilométerdíjjal, azaz 150 Ft/km/autó, amit oda-vissza úttal kell számolni.

– Vannak extra költségek?
– A csomagolás, a dobozolás extra költséget jelent. Ha mi pakolunk ki a szekrényekből, és bedobozoljuk a dolgokat (a doboznak is külön díja van, ami párszáz forint), ez +6.500 Ft óránként. Ezzel az óradíjon felül kell számolni.

Fotó: Sztráska András

 

– Nézzünk egy konkrét, átlagos költözést. Van egy négyfős család, amelyik Siófokra költözik a szezonra. Beférnek két furgonba a dolgaik. Visznek hűtőt, ruhákat, kisebb használati tárgyakat és három ember kell a szállításhoz. Egy kör fuvar szükséges a költözéshez. Milyen költségekkel kell számolni?
– Ez így körülbelül 100.000 Ft, és fontos megemlíteni, hogy ez mindig nettó árat jelent.

– Miket költöztetnek még a nyaralóba az emberek, melyek a legfontosabb darabok?
– Főleg a fent említett ruha, hűtő, mosógép és persze a biciklik. Ha a fenti négyfős családot nézzük, akkor az már négy kerékpár, amelynek azért van helyigénye.

– Előzetesen felméred a helyszínen, hogy mekkora lesz a helyigény vagy telefonon egyeztettek a megrendelővel?
– Általában ha telefonon megbeszéljük, fel tudom mérni, hogy mire lesz szükség a fuvarhoz. Volt korábban egy, hatfős család, amelyet egy háromszintes családi házból költöztettünk a tóhoz. Fél évig a Balatonnál laktak. Oda ki kellett mennem előzetesen, mert ők maguk sem tudták maradéktalanul elmondani, hogy mit és hogyan szeretnének.

Az ő esetükben a bútokkal is volt munka, hiszen kérték, hogy szereljük szét azokat, a nyaralóban pedig mindent össze kellett rakni. Ezek mind extra költségek voltak.

Brutál mennyiségű cuccot költöztettünk, három nagy autóval mentünk.

 

Fotó: Sztráska András

 

– Mire érdemes figyelni, mit kell mérlegeleni a tapasztalataid szerint, ha valaki úgy dönt, hogy balatoni nyaralóba költözik a szezonra?

– A legfontosabb dolgokat pakolják össze és figyeljenek a dobozok teherbírására. Ha egy doboz hatvan kilót bír, akkor ne pakoljanak bele száz kilónyi cuccot. Egyrészt szét fogom pakoltatni velük, másrészt szétszakadhat a doboz és sérül az, ami benne van. Tegyük fel, hogy egy pesti, harmadik emeleti lakásból – ahol nincs lift – kell levinni egy dobozt, ami száz kiló. Két ember nem tudja stabilan megfogni, kiszakad a lépcsőházban és hasonlók. Kellemetlen és felesleges körök. Ezzel az egésszel plusz fél órát vagy még többet rátesznek a költözésre, ami növeli a végösszeget. Ezen kívül

a ruhákat mindenképp zsákokba érdemes pakolni, mert azok puhák és jól ki lehet tölteni velük az üres helyeket a furgonban – így gazdaságos a megrendelő számára.

– Mennyivel a költözés előtt érdemes egyeztetni a fuvarozóval a részletekről?
– Legalább 4-5 nappal előtte fontos, hogy egyeztessünk.

– Van emlékeztes vagy botrányos sztorid?
– Katasztrófális volt az egyik költöztetés. Minden szó szerint retkes volt. A tűzhely például ragadt a sárga zsírtól. Minden bútort és zsákot külön le kellett fóliázni, hogy egyáltalán hozzányúlhassunk, pedig mi mindig kesztyűben dolgozunk. Olyanannyira gyomorforgató volt, hogy a visszautat már nem is vállaltuk.

 

Nyitókép: Shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva