Balázs D. Attila/magyarnemzet.hu | 2022.01.22. 12:00
Mese a titokzatos balatonfüredi csipkeernyős hölgyről
A ritka balatonfüredi képeslapot és történetét is mutatjuk.

Csipkeesernyős hölgy közelít felénk a balatonfüredi kikötő mólóján 1910 táján. Most szállhatott le a kis gőzhajóról. Nem siet. De miért is sietne, hiszen a múlt század elején a sietség szinte ismeretlen fogalom volt – de nem ám a magyar királyi postánál, ami a kiváló vasúti összeköttetéseknek is hála, európai hírű pontossággal szállította ide-oda a képeslapokat a nagy országban.

A kikötő csendes és legendás hely. 1846. szeptember 21-én, Széchenyi István 55. születésnapján innen indították útjára a Balaton első gőzösét, a Kisfaludyt, ami 1872-ig egyedül közlekedett a hatalmas víztükrön.

Képeslapunk hátterében ott a terebélyes fürdőház, a „Hidegfürdő”. A balatonfüredi fürdőház ugyancsak emblematikus hely volt annak idején. A kilencven öltözőkabinnal és elegáns váróteremmel ellátott vízi épület 1889-ben készült el, de a második világháború végén egy szerencsétlen véletlen folytán megsemmisült. Meglétére ma már csak egy üvegtábla emlékeztet a tóparton, no meg most ez a képeslap.

Ha még több érdekességet és látnivaló szeretnél megismerni Balatonfüreden, összeállításunkból tájékozódhatsz a városról.

1910-es balatonfüredi képeslap
Fotó: archív képeslap/Balázs D. Attila tulajdona

 

Forrás: magyarnemzet.hu
Nyitókép: 1910-es balatonfüredi képeslap
Fotó: archív képeslap/Balázs D. Attila tulajdona

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva