Keszey Ágnes | 2021.09.09. 06:00
Nagyszabású, látványos, izgalmas - Balatonfüred ad otthont a SUP világbajnokságnak
A szerdai szabadedzések után csütörtökön veszi kezdetét és vasárnap este zárul a SUP VB. A nézők a Tagore sétány mellett végighúzódó partszakaszról követhetik figyelemmel a versenyt.

Hazánk, ezen belül a Balaton, még szűkebben Balatonfüred ad otthont a SUP VB-nek. Tavaly márciusban született meg a döntés, hogy Magyarország, illetve a Magyar Kajak-Kenu Szövetség nyeri el a rendezés jogát.

Mi is az a SUP?

A SUP, vagyis a Stand Up Paddling magyarul állva evezést jelent. A világbajnokságot szervező Magyar Kajak-Kenu Szövetség honlapján található leírás szerint napjaink egyik legdinamikusabban fejlődő vízisportja, amely a Hawaii szörfözőktől ered. Lényege, hogy a deszkán (SUP-deszka) állva kell evezni, egy speciálisan erre a célra kialakított lapát segítségével. A SUP minden kezdő vízisportoló számára kiváló alapokat biztosít, hiszen a használata nem igényel komolyabb előképzettséget, mindenki számára könnyen és gyorsan elsajátítható. Sokan használják kiránduláshoz, vízitúrázáshoz, különösen hazánk nyugodt vízfelületein lenyűgöző természeti élményeket lehet szerezni. Emellett fejleszti az erőt, a kitartást, a koordinációt és az egyensúlyérzéket is.

Mi is többször írtunk már erről az egyre népszerűbb sportról, korábbi cikkeinket itt találod.

 

Így került Balatonfüredre a nemzetközi vízi viadal

A balatoni SUP VB a második, hiszen az elsőt két évvel ezelőtt, Kínában rendezték meg. A szeptember 9. és 12. között zajló balatonfüredi versenyt bemutató, közelmúltbeli sajtótájékoztatón – erről itt olvashatsz – elhangzott: a magyar kormány 240 millió forinttal támogatta az esemény lebonyolítását, melyet a Magyar Kajak-Kenu Szövetség szervezett és rendez meg. Az egyesület közlése szerint először a 2017-es szegedi gyorsasági világkupa keretein belül rendeztek hivatalos SUP-versenyt. Azóta minden évben van országos bajnokság, de például a Balaton-átevezésen, a Tisza-tó-átevezés és átúszáson, illetve a Hazai Vizeken eseménysorozat állomásain is indítanak külön kategóriát a SUP-osoknak. Ha pedig már világbajnokság; Horváth Noémi a 2019-es kínai vb-n hazánk első és mindmáig egyetlen világbajnoki aranyérmét szerezte a szakágban.

– Olyan helyszínt kerestünk a világbajnokságra, ami alkalmas arra, hogy közel hozza az emberekhez ezt a sportágat. Versenysport szinten a tengerentúlon komoly hagyománya van, de hazánkban újdonság, ám hatalmas szabadidősport bázisa van és rohamosan terjed. Olyan helyszínt kerestünk, ahol az embereknek meg tudjuk mutatni közelről, hogy néz ki versenysportként – mondta el a likeBalatonnak Berényi Péter, az MKKSZ szervezési-és marketingigazgatója, az esemény felelős szervezője.

A rendezvény nyitányaként a versenyzőknek lehetőségük volt szabadedzésekre, ismerkedhettek a Balatonnal és a pályákkal. Csütörtökön veszi kezdetét a viadal, melyben több kategóriában, korosztályonként indulhatnak a nevezők.

Szerdán már szabadedzésen vettek részt a versenyzők
Fotó: Keszey Ágnes

A versenyszámok

A sprint versenyszám közvetlenül a Tagore sétány előtt, bójákkal kijelölt, 200 méteres egyenes vonalú pályán zajlik. Egy futamban 8-12 versenyző egymás mellett felsorakozva rajtol. A verseny lebonyolítása továbbjutásos rendszerben történik.

A technikai versenyszám részben gyorsasági, de nagyrészt ügyességi versenyszám. A versenyzőknek összesen 7 darab, cikkcakkban elhelyezett bóját kell megkerülniük egy 1000 méter hosszúságú pályán. A pálya közvetlenül a Tagore sétány előtt kerül kitűzésre. Egy futamban 8-12 versenyző egymás mellett felsorakozva rajtol. A verseny lebonyolítása továbbjutásos rendszerben történik.

A hosszútávú versenyszám elsősorban a komoly állóképességről és a jó taktikai érzékről szól. Az egyes korcsoportok különböző hosszúságú pályákon versenyeznek.

A pályák a Balatonfüred – Tihany – Gödrös által határolt területen kerülnek kitűzésre. A hosszútávú versenyeknek nincsennek előfutamai, így minden nevezett egyből a döntő futamban áll rajthoz. A teljes mezőny csoportos rajttal indul a Tagore sétánnyal párhuzamosan kijelölt rajtvonalról.

A felfújható versenyszám elsősorban a kevésbé tapasztalt és rövidebb távot kedvelő versenyzőknek szól, de ne feledd a felfújható versenyszám is világbajnoki győztest avat. Itt nincs korcsoportos megkülönböztetés, csak férfi és női mezőnyt különböztetnek meg. A pálya Balatonfüred – Tihany – Balatonfüred útvonalon kerül kitűzésre. Rajtja csoportosan zajlik a Tagore sétánnyal párhuzamosan kijelölt rajtvonalról.

A VB részletes programját itt találod

 

A SUP VB helyszínrajza – forrás:balaton2021.hu

– 51 ország ötszáz versenyzője nevezett be a versenyre, több mint ezer rajthoz állást regisztráltunk. Azt gondoljuk, hogy ez nagyon jó szám, különös tekintettel arra, hogy a SUP, mint versenyszám újdonság – részletezte Berényi Péter.

17 magyar versenyző is részt vesz a VB-n, s a remények szerint a felnőtt korosztályban arany, de legalábbis dobogós helyezés is várható. A VB-érmes Hasulyó-testvérpárt. Brúnót és Dánielt a világ legjobb SUP-versenyzői között tartanak számon, így hazai esélyeseknek is drukkolni lehet.

– A Balaton vize egészen más. mint a tenger. A versenyzők a tengerekhez, hosszabb hullámokhoz szoktak, amelyek alapvetően más technikát igényelnek. De a Balaton is teljesen alkalmas a versenyre – ezt a nemzetközi szövetséggel több ízben bejártuk, és így lett elfogadva a helyszín. Jelen pillanatban úgy néz ki, hogy az időjárás is kegyes lesz hozzánk, tehát viszonylag sima vízen fognak elindulni a futamok.

Hasznos infók, ha nézőként érkezel a SUP VB-re

A verseny nagy része a Tagore sétány előtti vízfelületen zajlik, így a nézők számára jól látható és követhető, s a hosszabb távok rajtja és célja is itt lesz. A belépés a versenyre ingyenes. A nézőket helyi borosgazdák nedűi és finom falatok is várják.

A közlekedés és a parkolás a városban egyébként is érvényes rend szerint történik, de a rangos verseny miatt nagyobb forgalomra is számítani lehet.

 

Fotók a szabadedzésről:

Ezek pedig a verseny pillanatai:

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva